Чък Норис разкри подробности за епичната си битка с Брус Лий в края на филма "Пътят на дракона". 

Възходът към славата на легендата на холивудските бойни изкуства, който днес (10 март) навършва 83 години, започва едва след незабравимото му сътрудничество с Лий в екшън-приключенския хит от 1972 г.

Говорейки за битката си със звездата от Хонконг, която веднъж каза, че да се изправи срещу него би било като „да се биеш с дете“, Норис обсъди въздействието, което сцената е оказала върху някои зрители, пише Daily Star.

В отдавна изгубени кадри той разказа какво наистина се е случило в битката, развенчавайки една теория.

"Пътят на дракона" показа Лий и Норис, двама от най-великите майстори на бойните изкуства на всички времена, всеки с почти несравнимо присъствие на екрана, да се бият до смърт в Колизеума в Рим, във финала на филма.

Лий играе ролята на Танг Лунг, млад експерт по бойни изкуства, изпратен да помогне на жена и нейния чичо, след като местните престъпници са се прицелили в тях.

Норис, в дебютната си екранна роля като Колт, беше умел майстор на бойните изкуства, вербуван от престъпната организация, за да елиминира огромната заплаха, представлявана от Танг Лунг.

"Нямаше специални ефекти или столове като оръжия - битката беше ръкопашна или с крака в няколко случая, като в крайна сметка Норис "срещна създателя си".

След като видяха двойката да се бие, мнозина повярваха, че има истинско съперничество. Това обаче не можеше да е по-далеч от истината, тъй като двамата са спаринг партньори многократно, като Норис, който има черни колани в седем бойни изкуства, призна, че винаги се е възхищавал от скоростта и силата на Лий.

В едно интервю хонконгската звезда дори твърди, че боят с фигури като Джо Луис, Майк Стоун и Чък Норис би било лесно, сякаш се бие с деца.

Но Норис, в старите кадри, говори само добри неща за тяхното сътрудничество. 

Той коментира: „Радвах се да работя с Брус Лий във филма, беше много забавно. Бойната сцена се смята за класическата бойна сцена на бойните изкуства на всички времена. Така че е хубаво да участваш в бойна сцена, която всички обичат.“

Норис, който е носител на наградата Боец на годината от списание Black Belt през 1969 г., след това разкри истината зад дълго поддържано погрешно схващане от някои от зрителите на филма „Има сцена, в която хвърлям Брус на земята и той хваща космите на гърдите ми и ги изскубва“, спомня си Норис.

Получавам писмо от този човек и той казва, че той и синът му са гледали (Пътят на дракона) 26 пъти... Той казва: „Наистина ли Брус скубе космиот гърдите ти? Ако го е направил, вие наистина сте мъжкар.

След това Норис признава, че в този кадър не са изгубени никакви косми.

Незаконен ли е бил боят в Колизеума?

Величественият финал на филма е една от най-емблематичните сцени в историята на кунг фу жанра, когато Лий и Норис се изправят един срещу друг в Колизеума в Рим. Лий е вдъхновен от гладиатора Спартак и смята легендарната арена за идеалното място за физически сблъсък на култури. Големият проблем е, че там е незаконно да се снима, да не говорим за бойни сцени. 

Но освен с неземните си бойни умения, Брус Лий се откроява и с голяма хитрост и находчивост. Той е непримирим боец, който живее с убеждението, че "когато има воля, има и начин".

И Дракона наистина намира начин да осъществи плана си. Говори се, че той подкупва служители на историческия паметник, за да го допуснат заедно с екипа му в Колизеума. Уговорката е да се преструват на туристи и да внесат снимачната техника, скрита в раниците им.

Брус Лий и Чък Норис разполагат само с около час, за да заснемат замислената сцена. Заплахата, че всеки момент могат да ги заловят, вдига адреналина на двамата бойци и те се впускат в светкавична размяна на удари в сенките на Колизеума.

И въпреки че и двамата категорично отхвърлят идеята за реална битка помежду им извън "Пътят на дракона", спекулациите продължават, а въпросът кой би победил в бой между двамата, още вълнува феновете на бойните изкуства.

Честит рожден ден, Чък Норис!

Превод и редакция: GlasNews