Номинацията на Мария Бакалова за "Оскар" събуди спомените и за други постижения на българското кино. Преди 49 години "Козият рог" е напът да бъде номиниран в категорията "Най-добър чуждестранен филм". Това обаче не се случва.

"Козият рог" – смятан за върхово постижение в българското кино, е единственият, който попада в селекцията за "Оскар" до този момент. Невена Андонова - дъщеря на режисьора Методи Андонов, която влиза в ролята на малката Мария, разказва, че най-вероятно филмът е забелязан от членове на Американската академия.

Но на крачка от успеха надеждите за голям пробив са попарени.

"Академията тук не получава отговор. Дипломатическата мисия в София се свързва с киноцентъра и го иска отново. Но не го дават", каза дъщерята на Методи Андонов.

Версиите са две.

"Въпреки че има статут на номинираност, изобщо не е пратено копието, другата версия е, че е технически негодно копие, без звук", допълни тя.

Точната причина и до днес не е ясна.

"Или са чисто партийни комунистически съображения, или някакви хора в българска кинематография са му попречили по професионални колегиални причини", коментира още Невена Андонова, пише Bulgaria ON AIR.

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива.

"Хонорарите на Методи Андонов и Николай Хайтов е трябвало да бъдат над 150 000 лева, нещо нечувано. Променили са този тип наредба, за да не се дадат тези пари", допълни тя.

"Козият рог" печели европейска слава, продаден е в над 60 държави. Дори се говори, че е в личните колекции на Франсис Копола и Педро Алмодовар.