В Лондон започна делото срещу актьора Кевин Спейси, който отново е обвинен в сексуален тормоз, разказва Daily Mail. Четирима мъже, които се идентифицираха като жертви на 63-годишния актьор, разкриха подробности за отношението му към тях.

Кевин Спейси е обвинен в 12 сексуални престъпления: седем обвинения за сексуално насилие, три обвинения за непристойно нападение и две обвинения за принуждаване на човек да прави секс без съгласие. На първото изслушване обвиненията на четиримата срещу Спейси бяха подробно изложени от прокурорката Кристин Агню.

Тя каза на съдебните заедатели, че първият жалбоподател е "шофьор на възраст между 30 и 34 години". Според ищеца Кевин Спейси се е качил в колата до него, а не на задната седалка, както обикновено правят останалите пътници. Той твърди, че актьорът внезапно започнал открито да говори за сексуалните си предпочитания, „разтривайки“ крака му и „галейки и стискайки“ врата му. "Това поведение ескалира в случаи, в които Кевин Спейси всъщност грабва и опипва кандидата по агресивен начин. Той може да е получил сексуално удоволствие от този тип сексуална агресия", каза Агню.

След това журито изслуша втори ищец, който седеше до Кевин Спейси в Haymarket Theatre през 2005 г. Мъжът, който тогава е бил на около 28 години, си спомня, че актьорът го е попитал "дали са правили секс преди". Мъжът бе "шокиран" от този въпрос и се направи, че не е чул нищо, след което Спейси сложи ръка на крака му. След това Спейси "го схванал за пениса с такава сила, че го заболяло". Когато ищецът го отблъснал, актьорът просто се разсмял.

Третият ищец се срещнал за кратко с Кевин Спейси няколко пъти, докато той в Old Vic Theatre. През 2008 г. ищецът, който се е преместил в Лондон след завършване на драматично училище, писал на Спейси, „молейки го за помощ и наставничеството“. Известният актьор се обадил на амбициозния колега няколко седмици по-късно и същата вечер те се срещнали в апартамента на Спейси. "По време на разговора ищецът благодари за ролята му в пиесата. Г-н Спейси разтвори ръце, за да го прегърне. Ищецът не помръднал да го прегърне, защото му се сторило малко странно, така че Кевин Спейси протегна ръка напред, прегърнал го в кръста с ръка и в същото време заровил лице в слабините си“, чуха съдебните заседатели.

Същата вечер те пили и пушили, след което ищецът „заспал или припаднал“, като отбелязал, че преди това за него това не било „нехарактерно. Когато мъжът се събудил, той заварил Спейси да прави орален секс с него. „Макар ищецът да казал „не“, актьорът продължи, така че ищецът го избута“, казва се в досието по делото. Уточнява се, че Спейси е наредил на госта си да не казва на никого за случилото се между тях. След инцидента мъжът отишъл на спирката, "където седнал и плакал".

Четвъртият ищец общувал с Кевин Спейси в пъб в село близо до Оксфорд през 2013 г. След като заведението затворило, актьорът покани в хотела си компанията, която почивала там. Твърди се, че там Спейси започнал да прегръща ищеца и да го целува по врата, а след това "го сграбчил за слабините с ръка и го стиснал". Ищецът напуснал хотела в „леко паникьосано състояние“.

В заключение на встъпителните си думи пред съдебните заседатели, прокурорката Кристин Агню каза, че Кевин Спейси е „злоупотребил с власт и влияние“. "Четирима мъже, очевидно непознати един с друг, отправят сериозни обвинения от сексуален характер срещу Кевин Спейси. Лъжат ли те? Решили ли са да изфабрикуват обвинения срещу подсъдимия, за да извлекат финансова печалба? Ние, прокуратурата, предполагаме, че г-н Спейси е злоупотребил с влиянието, което му даде неговата репутация и слава, възползвайки се от неговата популярност и слава, от неговия авторитет и влияние. Той взе това, което искаше, с когото искаше и когато искаше", каза обвинителката.

Процесът срещу Кевин Спейси ще продължи четири седмици в съда Southwark Crown в Лондон. Делото ще бъде решено от 12 произволно избрани общественици.

Припомняме, че още около 20 души отправиха подобни обвинения срещу Кевин Спейси, включително няколко негови колеги, които са работили с него по сериала „Къща от карти“, но се оказа възможно да се докаже вината на актьора. Няколко наказателни дела бяха приключени по различни причини: понякога ищците отказват да свидетелстват или просто оттеглят обвиненията си.

Скандалът се отрази негативно на кариерата на Спейси. Той беше отстранен от снимките на сериала „Къща от карти“, Ридли Скот премахна сцени с негово участие от филма си „Всички пари на света“. Актьорът също беше лишен от наградата си „Еми“ и беше осъден да плати $31 милиона на създателите на „Къща от карти“ за нарушаване на договора.