В навечерието на Хелоуин учени проведоха проучване, за да сложат край на дългогодишния дебат кой филм на ужасите е най-страшен.

Новото проучване набира група доброволци да гледат популярни филми на ужасите, докато са свързани към монитори за сърдечен ритъм. Въз основа на тези данни изследователите успяха да видят кои филми увеличават страха и безпокойството в субектите повече от други.

Екипът установи, че най-страшната сцена е показана във филма Insidious, а най-страшният филм на всички времена е Sinister, пише DailyMail.

Проучването е част от проекта Science of Scare, в който изследователите се опитаха да подберат най-страшните филми през последните 4 години.

Отбелязва се, че групата е сформирана от 250 участници, оборудвани с монитори за сърдечен ритъм, които следят жизнените им показатели, докато гледат филми. Изследователите оцениха сърдечната честота и вариабилността на сърдечната честота. Първият измерва броя на сърдечните удари в минута, докато вторият оценява промените в интервала между сърдечните удари, който се измерва в милисекунди.

„Високият сърдечен ритъм показва, че сърцето на публиката бие по-силно, което е част от инстинкта „бий се или бягай“. От друга страна, колкото по-малко време минава между ударите на сърцето, толкова по-ужасен става зрителят“, казва Science на Scare Project.

След това екипът комбинира двата показателя, за да оцени всеки филм от 100.

„Например, детският филм „Шрек“ има т.нар. „рейтинг на страха“ 3 от 100“, подчертават изследователите.

Въз основа на тези данни изследователите заключиха, че мистичният филм на ужасите на Скот Дериксън от 2012 г. Sinister е най-страшният филм в историята.

„Когато гледахме този филм, сърдечната честота на нашата публика се увеличи с 34%: от 64 на 86 удара в минута през целия филм, но в най-лошия момент сърдечната честота на субектите достигна 131 удара в минута. Интервалите между сърдечните удари намаляха с 21%”, казват изследователите на проекта.

И двата показателя поставят Sinister на първо място, давайки му резултат от 96 от 100.

В същото време филмът "Insidious" заема четвърто място в списъка, но една от сцените на филма е призната за най-страшната в историята на филмите на ужасите.

Петте най-страшни филма изглеждат така: "Sinister" - 1 място, "Host" - 2 място, "Paranormal Activity. Skinamarink" - 3 място, "Insidious" - 4 място и "The Conjuring" - 5 място.

Превод: GlasNews