„Здравейте, казвам се Матю, въпреки че може да ме познавате с друго име. Приятелите ми ме наричат ​​Мати. И трябваше да съм мъртъв“. Така започват мемоарите на звездата от "Приятели" Матю Пери. 

Актьорът бе намерен мъртъв в джакузито в дома си в Лос Анджелис. На мястото не са открити следи от насилие. Той почина на 54 години. Пери бе най-известен с ролята на Чандлър Бинг в хитовия сериал от 90-те години "Приятели".

Матю Лангфорд Пери е канадско-американски телевизионен и филмов актьор, продуцент и сценарист, номиниран за „Златен глобус“, „Сателит“ и четири награди „Еми“. Пери е най-известен с ролята на Чандлър Бинг в хитовия сериал „Приятели“. Други известни продукции с негово участие са филмите „Бързата работа“, „Девет ярда“, „Призовка за Сара“, „Десет Ярда“ и „Историята на Рон Кларк“.

Матю Пери е роден на 19 август 1969 година в Уилямстаун, Масачузетс, САЩ, в семейството на журналистката Сюзан Пери и актьора Джон Бенет Пери. Родителите му се развеждат докато е още бебе и Матю се премества да живее в Отава, Канада с майка си. В Канада майка му работи като прессекретар на канадския министър-председател Пиер Трюдо.

Почина известен актьор от сериала "Приятели”

Матю учи първо в училището „Рокклиф Парк“, а след това в колеж „Ашбъри“ в Отава. Като юноша Матю тренира тенис на корт и става юношески играч от висок ранг. Той има намерение да започне професионална тенис кариера, но по-късно след като се премества да живее в Лос Анджелис при баща си, решава да се насочи към актьорството.

През 1996 г. има любовна връзка с Джулия Робъртс. През 2003 г. има връзка с актрисата Лорън Греъм. От 2006 до 2012 г. има любовна връзка с актриста Лизи Каплан.

В началото на 80-те години Пери играе малки роли в няколко телевизионни продукции. Пробивът му е през 1987 г. с главна роля в телевизионния сериал „Втори шанс“. Следват още няколко сериала и филми. Безспорно най-голяма популярност му донася ролята в сериала „Приятели“ сниман от 1994 до 2004 г., в който играе ролята на Чандлър Бинг. През 1997 г. се снима със Салма Хайек във филма „Бързата работа“. През 2002 се снима във филма „Призовка за Сара“, където му партнира Елизабет Хърли. През 2000 и 2004 г. участва в успешните комедии „Девет ярда“ и „Десет Ярда“, а през 2009 г. участва в „Отново на 17“.

Общо в кариерата си е номиниран четири пъти за награда „Еми“. През 2002 г. е номиниран за „Еми“ в категория „главна мъжка роля“ за сериала „Приятели“, през 2003/2004 е номиниран в категория „гостуващ актьор“ за „Западното крило“, а през 2007 г. е номиниран в категория „главна мъжка роля“ за телевизионния филм „Историята на Рон Кларк“.

"Исках да споделя кога съм се предпазил от това да премина отново към тъмната страна. Трябваше да изчакам, докато съм съвсем трезвен - и далеч от активната фаза на болеста на алкохолизма и пристрастяването - за да напиша всичко това. И най-важното беше, че бях сигурен, че написаното ще помогне на хората", казва Пери пред сп. "People".

Актьорът е откровен за състоянието си. Когато на 24 години получава ролята в сериала "Приятели", зависимостта му към алкохола тъкмо започва да излиза наяве.

"Можех да се справям с нея, донякъде. Но когато станах на 34 години, вече наистина бях затънал в много проблеми. Имаше години, в които бях трезвен. Докато снимахме деветия сезон бях трезвен през цялото време и познайте в кой сезон бях номиниран за най-добър актьор? Бях си казал: "Това трябва да ми говори нещо", спомня си Матю Пери.

Той се опитва да скрие състоянието си, но твърде честата употреба на алкохол и наркотици се отразява на външния му вид. В автобиографията си той описва свой разговор с Дженифър Анистън, която играе ролята на Рейчъл в "Приятели". Този разговор го кара да осъзнае, че тайните му отношения с пиенето и опиатите всъщност не са толкова тайни - макар никога не е ходил на работа пиян.

Актоьрът споделя, че до голяма степен е успял да бъде част от изключително успешния ансамбъл на "Приятели" благодарение на колегите си от актьорския състав, които са го подкрепяли в много трудни моменти.

Пери признава, че е ходил 15 пъти на рехабилитация.

"Това, което ме изненадва най-много, е моята издръжливост. Начинът, по който мога да се възстановя след всички тези мъчения и ужаси. Исках да разкажа историята, въпреки че е малко страшно да разкажеш всичките си тайни в книга, но не пропуснах нищо. Всичко е там", допълва още той.

Въпреки че Пери се надява, че автобиографията му "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо" в крайна сметка ще бъде сложена на рафта в раздела за самопомощ в книжарниците, феновете на "Приятели" ще открият на страниците ѝ прочувствени моменти. Той пише с благодарност и задоволство за 10-те сезона, в които с колегите си работят заедно, а в момента, в който са на върха на славата, са печелили по 1 млн. долара на епизод.

Ситкомът се излъчва между 1994 и 2004 г. и все още е един от най-успешните сериали в историята. През май 2021 г. всички шестима актьори от състава на "Приятели" се събраха за специална среща.