Шофьор на такси в Сингапур получи присъда от четири месеца затвор за пост във Facebook, в който съобщава фалшивата информация, че магазините за храни ще затворят, и призовава хората да се запасяват поради предстоящите ограничения за борба с COVID-19.

40-годишният Кенет Лай Йон Хуи е изтрил след около 15 минути поста си, публикуван във Facebook група с ограничен достъп, която имала около 7500 членове. Прокуратурата обаче поиска присъда, която да има възпиращ ефект.

В Сингапур имаше случаи на паническо изкупуване на стоки по време на четиримесечната борба с вируса в града-държава. Приети бяха строги наказания за тези, които нарушават ограничителните мерки или разпространяват дезинформация. Страната се бори с една от най-тежките епидемии на Ковид-19 в Азия, предаде Ройтерс.

"Психологическата борба срещу страховете и истерията е също толкова важна, колкото борбата за ограничаване на разпространението на COVID-19", заяви заместник-прокурорът Дебора Лий в заключителните си аргументи.

Лай се представляваше сам и не беше открит за коментар. Присъдата му беше произнесена вчера, съобщи говорител на сингапурската съдебна система. В поста си той заявил, че правителството затваря магазините в търговски центрове и кафенетата, а супермаркетите ще работят само два дни в седмицата. В отговорите си някои потребители го призовали да не разпространява подобни слухове, пише "Дарик".

В Сингапур разпространяването на невярна информация се наказва с глоба до 7 000 долара, затвор за срок до 3 години или и двете. Миналият месец мъж бе глобен с 1000 долара, защото в нарушение на карантината излязъл 30 минути, преди да изтече срокът й, за да си купи хляб. Друг мъж беше наказан с шест седмици затвор, защото нарушил заповедта да остане у дома си, за да яде супа от свински ребра.