Режисьорът и продуцент Роджър Корман, известен с нискобюджетните си филми, реализирани в трескав ритъм, почина на 98 години в дома си в Санта Моника, Калифорния, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Роджър Корман режисира и продуцира стотици нискобюджетни филми, като започва през 50-те години на миналия век.

"Легендарната му способност да оползотвори всеки долар му позволява бързо да замисля и създава исторически филми и научнофантастични поредици с бюджети, които не биха покрили разходите за храна на едно съвременно студио", се казва в биографията му на сайта на наградите "Оскар". "Благодарение на гениалността си, безграничната си енергия а и дълбоката си любов към киното, Роджър Корман е направил повече филми от всеки друг", се добавя на сайта.

На него се приписва откриването на някои от най-големите имена в киното, сред които Мартин Скорсезе, Робърт де Ниро и Франсис Форд Копола.

Сред заглавията, които продуцира, са "Бързи и яростни" (1954 г.) "Деменция 13" (1963 г.) "Голямата лоша майка" (1974 г.).

Роджър Корман е роден в Детройт. Той си проправя път в Холивуд, като постъпва като куриер във филмовото студио 20th Century-Fox, а по-късно става сценарист.