Яна Маринова спечели награда за най-добра актриса в главна женска роля на италианския фестивал Castelli Romani International Film Festival заради участието си в „Игра на доверие“ на режисьора Мартин Макариев. Това съобщават от българската продукция.

По думите им отличието е поделено между наша актриса и нейната хърватска колега Джейн Александър – за филма „Молитва за Юда“ (Una Preghiera per Giuda) на италианския режисьор Massimo Paolucci.

Третото издание на фестивала се провежда до италианската столица, в град Aрича, в музея Palazzo Chigi Ariccia, построен през XV век. Специални гости са били звездите на италианското кино Орнела Мути и Франко Неро. Неро е спечелил наградата „Най-добър режисьор" за филма „Човекът, който проектира Бог“ (L'uomo che disegnò Dio).

След прожекцията на „Игра на доверие” Яна Маринова е получила аплодисменти и комплименти за филма от представителите на италианското жури, специалисти от филмовия бранш и официални гости, които определили лентата като едно от попаденията на фестивала, пише БТА. Гости от българското посолство са подарили на актрисата българска традиционна кукла в носия.

„Изключително изненада съм за тази награда, понеже „Игра на доверие” не е типичен фестивален филм, а е филм, насочен към зрителя. Не съм си и мечтала да получа подобна награда, и то точно на фестивал в Италия – страната на великото кино и на великата красота. Благодаря от цялото си сърце на зрителите. Изключително съм благодарна за топлото посрещане от организаторите на Castelli Romani и за вниманието, което оказаха на филма ни. Щастлива съм и мотивирана, че „Игра на доверие“ започна своя живот на международната сцена с отличие“, коментира Яна Маринова.