Един от най-обичаните герои на Марвел, Железният човек, изигран на големия екран от американския актьор Робърт Дауни-Джуниър, вдъхнови турски изобретател да създаде своя собствена броня с изкуствен интелект, който работи с гласова помощ, съобщи БГНЕС.

От детството си Толга Йозгюр се интересува от механика. Преди близо 10 години той решава да направи хобито си професия и започва да конструира интересни машини и да ги снима за своя YouTube канал. Йозгюр проектира свои прототипи и изгражда детайлите с 3D принтер, като прави това, което обича: машини.

Телевизионният канала ТРТ съобщава, че след като получава повече внимание, отколкото някога е могъл да си представи, Йозгюр решава да осъществи детската си мечта: изграждане на брониран костюм на Железния човек. След като работи над проекта в продължение на месеци, Йозгюр успява да създаде основните детайли на бронята, въпреки че все още не е напълно готов. Бронята работи с ИТ и с гласово активиран виртуален помощник, точно както в комикса. Софтуерът, хардуерът, инсталирането и дизайна на бронята принадлежат на самия Йозгюр.

"Винаги съм мечтал да създам един ден костюма на Железния човек. Сега осъществявам мечтата си", казва Йозгюр.