Битпазари, антикварни магазини, магазини втора ръка са истински Клондайк за мнозина, които обичат да намерят интересни, уникални неща „с история“. Всеки има свой собствен мотив да отиде на такива места: някой иска да спести пари и да купи нещата, от които се нуждае, на по-ниска цена, някой търси оригинален артикул за интериора си, трети отива там като на лов и понякога намира нещо наистина уникално. 

Въпреки това, има някои артикули, които никога не трябва да се купуват използвани поради редица важни причини. Кои точно, каза Александра фон Гимних-Скъли, интериорен дизайнер и собственик на Rustic Rooster Interiors.

Възглавници

По-добре е да купувате легло и декоративни възглавници нови, отколкото използвани.

"Не знаете къде са били или как са били използвани. Възглавниците, както и други тапицирани предмети, могат да крият въшки и множество други микроби и бактерии", обясни дизайнерът.

Матраци

Няма начин да разберете как е бил използван един матрак, преди да пристигне в магазин за употребявани стоки, или колко време.

„Въпреки че дървениците или телесните течности вероятно са основните проблеми, които повечето хора имат с използван матрак, моята най-голяма грижа е опората. Матраците се влошават при редовна употреба, а използваният матрак обикновено има увисване, наклони или спадове, които могат да причинят хаос на вашия качество на съня и тялото“, казва експертът.

Каски

Независимо дали сте скиор, велосипедист или скейтбордист, винаги трябва да купувате нови каски, а не използвани. Каските са проектирани да издържат на тежки удари и трябва да се сменят след определен брой години. Няма начин да разберете колко често е използвана използвана каска или дали може да издържи правилно на удара при падане.

Тапицирани табли

Подобно на възглавниците и матраците, тапицираните табли са идеална среда за размножаване на микроби и бактерии. Някои хора не мият косата и тялото си и си лягат мръсни. Продуктите за коса могат да оставят петна и миризми по таблата ви. Ако решите да закупите използвана табла, изберете такава, която не е тапицирана.

битпазар втора употребаЦял екран
Не трябва да купувате спално бельо, матраци и възглавници в магазините за стоки втора употреба. Снимка: rawpixel.com

Луксозни артикули без предварителна заверка

Не купувайте луксозни артикули като чанти и обувки, без първо да проверите тяхната автентичност. Нищо неподозиращите купувачи може в крайна сметка да платят високи цени за неавтентичен артикул с малко средства. Удостоверяването на автентичността на ретро или антични луксозни предмети може да бъде много трудно поради промени в логото на марката и местата на производство. За щастие има няколко евтини услуги за удостоверяване и групи във Facebook, които могат да ви помогнат да определите автентичността на даден артикул.

Килими

С изключение на стари, ретро персийски килими, най-добре е да избягвате да купувате използвани килими. Хората често се разделят с килимите, защото домашните любимци дъвчат ъглите, отиват до тоалетната върху тях или ги повръщат. Може да не забележите петна или миризма в магазина, но ще ги видите, когато го приберете вкъщи. Колкото и да се опитвате да го почистите, тези петна и миризми вероятно не могат да бъдат премахнати.

Старинни или използвани креватчета

Въпреки че старинните и употребявани креватчета могат да бъдат красиво проектирани, те обикновено не са най-добрият избор за вашето новородено. Постоянно променящите се стандарти за безопасност и изтеглянето на продукти правят използваното креватче опасно.

Техники, които не можете да тествате

При закупуване на използвано устройство е трудно да се тества устройството, за да се гарантира, че е напълно функционално, и е невъзможно да се знае историята му, като например как е използвано и кога е закупено.

„Домакинските уреди вече имат кратък живот. Не си струват парите“, казва фон Гимних-Скъли.

Въпреки това може да е добре, ако можете да проверите всичко, продавачът предлага гаранция или ако искате да инвестирате в стилен ретро уред и да го обновите.

технология битпазар битпазарЦял екран
Снимка: Freepik

Столчета за кола

Столчетата за кола са скъпи и децата бързо ги израстват, но родителите трябва да устоят на желанието да ги купуват използвани. Много хора не осъзнават, че столчетата за кола имат срок на годност, така че родителите трябва да се уверят, че разбират след колко години купуват употребявани столчета за кола, за да избегнат плащането за такива, които вече са на изживяване.

Чаршафи

Дори малко използваното спално бельо крие риск от пренасяне на дървеници, въшки, микроби и други бактерии, особено ако е било в контакт с други тъкани или тапицерия.