Радиацията е навсякъде около нас. Много вещи и продукти, които използваме ежедневно, излъчват определени нива на радиация. Разбира се, не става дума за онези високи и увреждащи равнища, с които свързваме атомните бомби, а съвсем умерени такива. Въпреки това, натрупването им в организма също може да ни повлияе.

Докато радиационното влияние около нас идва от някои очевидни неща като слънцето, то други могат да ни изненадат изключително много.

1. Банани

Бананите са едни от най-любимите плодове на всички. Бананите обаче съдържат значително количество калий, а калий-40 е негов естествен радиоактивен изотоп. Спокойно, няма място за притеснение: ще трябва да изядете около 1000 банана, за да се изложите на доза радиация, подобна на тази при рентгенова снимка!

2. Диви свине

 

Радиоактивни диви свине могат да бъдат открити в много части на Европа. Те са достигнали чак до Швеция след катастрофата в Чернобил, от където са поели и самата радиация. Подобно на глиганите, много други животни също са били засегнати от радиационното влияние.

3. Котешката тоалетна

Котешката тоалетна се прави предимно от глина или бентонит, които съдържат често срещани в природата радиоактивни изотопи на някои елементи. Съдържанието му обаче е в безопасни граници и не могат да увредят котките и техните стопани.

4. Бразилски ядки

 

Бразилските ядки са около 1000 пъти по-радиоактивни от всяка друга храна, която употребяваме. Корените на бразилския орех са масивни и естествено абсорбират елемента радий в почвата. Тук е моментът да кажем, че няма от какво да се притеснявате, защото ще трябва да ядете много от тях нон стоп, за да достигнат нивата на радиация в тялото ви опасно равнище.

5. Цигарен дим

 

Предвид, че в цигарите могат да бъдат открити изключително много вредни вещества, не е изненада, че те съдържат и някои радиоактивни химикали. Интересен факт е, че тютюневите листа абсорбират много бързо радиоактивни елементи като радий, олово-210 и полоний-210.

6. Бира

 

Ще трябва да разочароваме феновете на тази охлаждаща напитка, като я включим в списъка с радиоактивни храни. В нормалната бира могат да бъдат открити следи от изотоп калий-40. Това се дължи на самото съдържание на този често срещан елемент.

7. Знакът „Изход“

Тези често срещани знаци всъщност съдържат радиоактивен газ, който се нарича тритий. Именно той му позволява да свети в тъмното без наличието на ток и да ни напътства при необходимост.

8. Рециклиран метал

 

Рециклирането като метод е страхотно, но следва да сме наясно, че то може да повлияе негативно на някои материали, сред които металите. Това се дължи на факта, че дори само една малка пластина в цяла купчина да съдържа радиоактивен елемент, то той ще повлияе на всичко наоколо. Такъв случай е забелязан през 2008 с радиокативно ренде, в което имало наличен изотоп на коблат-60.

9. Керамика

 

Керамиката сама по себе си съдържа естетвени изотопи на уран и калий, които при обработка могат да се освободят и предметите направени от нея всъщност да излъчват радиация.

10. Чайките

 

Има данни, че през 50-те години на миналия век атомната електроцентрала Селафийлд на брега на Камбрия в Англия е претърпяла злополука. На това се дължи фактът, че до не много отдавна басейните в околността отчитали значителни нива на радиация. Чайките, разбира се, също са били изложени на тези влияния.