По правило положителните моменти във всяка криза могат да се намерят след нейното приключване. Но по време на световната пандемия на коронавирус вече виждаме какви уроци могат да се извлекат от това предизвикателно време.

Отново се учим да ценим природата

В днешно време малко хора обикалят безцелно улицата, напускайки къщата стриктно за пазаруване или лекарства. След като прекарахме толкова много дни по домовете си, ние отново започваме да се наслаждаваме на чистия въздух, песента на птиците и топлината на слънцето.

Грижим се за възрастните хора

Спряхме обществения живот преди всичко за да запазим здравето на възрастните и болните хора. Преди кризата много хора забравиха за пенсионерите, изпращайки ги в старчески домове, по пътищата и в супермаркетите гледаха на тях като на пречка, забравяйки, че те са основата на обществото и заслужават уважение.

Разбираме кои професии са наистина важни

Героите на тази криза са лекари, служители на супермаркети и служби за доставка. Всички те ни помагат да водим нормален, комфортен за нас живот, въпреки че много от тях получават малка заплата.

Усетихме колко важно е движението

Не ви ли се струва, че сега в паркове и гори можете да видите много повече бегачи и колоездачи, хората излизат да тренират на балконите, купуват уреди за домашна тренировка, тъй като вече усещат, че им е трудно без движение.

Отделяме време за другите

Сега има време да кажете здравей на съседа, а не просто да отминавате, да кимнете на приятел, да се усмихнете на продавача. Социалната дистанция води до това, че имаме по-силно чувство за общност с хората.

Наслаждаваме се на свободното си време

Принудителното забавяне на ежедневието се възприема от мнозина като възможност да се насладят на ежедневието, да забавят темпото, да се отпуснат и да отделят време на своите хобита.

Връщаме се към семейството

Сега родителите имат време да играят настолни игри с децата си, да готвят и да вечерят с тях, да им четат книга, да се обаждат на близки, да обсъждат семейни новини с тях, да разберат как е здравето им.

Игнорираме споровете в интернет

През последните месеци в мрежата се появиха и хубави неща: общности в помощ на съседи, окуражаващи коментари. Това е много по-важно от теориите на конспирацията или обидите.

Започнахме да готвим по-често

Сега сме по-склонни да ядем прясно приготвена храна вместо бърза храна от снек барове, в диетата на много хора има повече зеленчуци и плодове, това може да се превърне в нов здравословен навик.

Започваме да ценим простите неща.

По време на периода на карантина много хора почистват, изхвърляйки ненужното, оставяйки само наистина важното. Някой, чистейки в мазето или на тавана, намира стара книга или фотоалбум, получава спомен и разбира колко важни са простите неща.