102-годишен австралийски ветеран от войната отказва да се пенсионира, като дори започва цяла нова кариера в по-късен етап от живота.

За много от нас пенсионирането е времето, в което имаме свободата да можем да си починем, да правим това, което обичаме, да отидем на разходка или да прекараме дните си, четейки някоя хубава книга, но не само през почивните дни, а и във всеки един ден – това е далечното и мечтано бъдеще за всеки човек.

Такова тихо и спокойно съществуване обаче не е желано от Фил Ходжсън

 

102-годишният ветеран от Втората световна война може да се е пенсионирал - за кратко, през 1962 г., но не му отнело много време преди това да го отегчи. Вместо да прекарва дните си спокойно, той решава, че трябва да има хоби. Още оттогава той доказа, че човек може да научи нови умения и да започне различна професия - без значение на каква възраст е.

Преди да се бие за страната си във ВСВ, Ходжсън работи като бръснар от 1934. На втората си работа работи като търговски представител.

През 1962 г. той за кратко се оттегля обаче, но бързо осъзнава, че не иска да седи мирен и да „гледа телевизия“, и се замисля как да си осигури друга работа, въпреки че тогава е вече около 60-годишен - така102-годишният открил, че има страст към дървообработването.

Към днешно дата 102-годишният мъж работи в южната част на Сидни – в Центъра за възстановяване на играчки „Графство Съдърланд“, където през последните 15 години поправя и прави детски играчки.

„Магазинът е основан от пенсиониран работник в съдърландското графство - Тед Брукър, през 1975 г. и към него дори се присъединява "Dot Hopwood Repairing" - които рециклират играчки, за да подпоогнат нуждаещи се семейства", според страницата им във Фейсбук.

На въпроса защо е направил такава промяна в кариерата и решава да остане зает, вместо да продължи живота си в пенсия, Ходжсън казва: „Какво друго бих правил иначе?“. Ходжсън е живее сам, откакто жена му е починала – преди 5 години.

102-годишният ветеран сега прекарва дните си в изработване на миниатюрни куклени къщи и мебели за тях – миниатюрни столове, маси тоалетни, легла и дори закачалки за палта. Той описва работата си като „доста забавна“.

Възрастните служители съставляват по-голямата част от работниците в Центъра за възстановяване на играчки „Графство Съдърланд“, но въпреки това, Ходжсън е най-възрастният доброволец в центъра.

Центърът дори успява да събере 27 000 долара за местната си общност през 2021 г. и всичките му печалби отиват за благотворителност.

102-годишният обяснява колко много се радва, че работи за центъра през всеки ден и че няма оплаквания, нито пък съжалява.

Ходжсън също отбеляза, че скоро не планира да се оттегли.

Превод: Glasnews.bg