Тази история започва, когато Мартин Писториус е само на 12 години, разболява се и изпада в кома, четири години по-късно започва постепенно да се възстановява, но никой не забелязва.

12-годишният Мартин се оплакал от болки в гърлото, след което състоянието му започнало бързо да се влошава. Скоро момчето вече не можело да се движи и говори и накрая изпада в кома, която продължава 12 години.

Лекарите наистина не разбират какво обяснява състоянието му, но подозират, че причината е криптококов менингит. Тази инфекция атакува белите дробове на човек и след това се придвижва до мозъка му, причинявайки кома, пише ZME Science.

След 12 години Мартин се събудил и успял да разкаже историята си. Оказва се, че през първите четири години човекът всъщност не е взаимодействал със света и е бил в състояние на дълбока кома. Всичко обаче се променя, когато той бил на около 16 години - в този момент той започнал да се възстановява, но все още бил парализиран, с изключение на очите му. Никой обаче не разбрал, че тийнейджърът се свестява.

На 19-годишна възраст Мартин вече е в пълно съзнание, чува какво говорят другите или какво предават радиото и телевизията. Младежът обаче все още не можел да общува и затова никой не разбрал, че е дошъл на себе си. Всъщност през цялото това време той страдал от синдрома на "затворен човек" - в продължение на 8 години тялото му било негов собствен затвор.

На 24 години Мартин напълно дошъл в съзнание и вече можел да сподели историята си. Той казал, че докато се събуди, всички били толкова свикнали да не е тук, че просто не забелязали как той „започнал да присъства“. Суровата реалност поразила младия мъж, но той психически се подготвил за факта, че ще прекара остатъка от дните си в абсолютна самота.

За съжаление по това време лекарите не са извършили допълнителни изследвания, които вероятно биха могли да покажат, че човекът е дошъл в съзнание. И затова, както самият той си спомня, той трябвало да гледа анимационния герой Барни с часове, видеото на което се въртяло по телевизията. Момчето мразело тази анимация.

Според Писториус в един момент той виждал и дори чувал какво се случва около него, но тялото му оставало неподвижно. В някои моменти той се напрягал, опитвал се да помръдне, но сякаш околните не го забелязвали. Или може би наистина не можел да се движи.

Мартин отбелязва, че дълги години е следил събитията, които се случват по света - лекари, роднини или просто какво са говорили за това по радиото и телевизията. Но никой не знаел, че момчето има нещо общо с това.

мартин писториусцял екран
Сега Мартин има собствен бизнес и съпруга Снимка: Facebook/Мартин Писториус

Около 25-годишна възраст неговият терапевт Вирна ван дер Валт най-накрая забеляза някои промени. Лекарят забелязва финия "език на тялото" на Мартин: почти незабележимите усмивки, погледи и кимане, които използвал, за да привлече малко внимание.

След това Валт настоява на Мартин да бъдат направени допълнителни изследвания, а родителите му не възразили. Накрая изследванията потвърдили, че пациентът е в съзнание. След това родителите на Мартин купили специален компютър, с който той можел да общува. Отнело години практика, но с течение на времето Мартин се научил да използва софтуера, използвайки синтетична реч, и дори си намерил работа - един ден в седмицата в клиника.

С течение на времето състоянието на Мартин започва да се подобрява, той усвоява уменията за разработване на уебсайтове и дори завършва университет. Сега има собствен успешен бизнес за уеб дизайн и е женен.

Превод: GlasNews