Джордж Стини-младши до деня на екзекуцията постоянно държи Библията в ръцете си и се кълне, че е невинен за престъплението, в което го обвиняват.

Той е бил обвинен в убийството на две бели момичета - Бети на 11 години и Мери на 7 години. Телата са намерени в близост до къщата, в която момчето живеело с родителите си. По време на процеса цялото съдебно жури било с бял цвят на кожата.

Процесът продължил само 2 часа, а съдебните заседатели произнесли присъдата след 10 минути. Родителите на детето били заплашени и не им било позволено дори да го посещават в затвора и в съдебната зала. Впоследствие били напълно изгонени от града.

Преди екзекуцията си Джордж прекарал 81 дни без да се вижда с родителите си. Той е бил настанен в затвор на 80 км от родния си град. Всичките му показания били изслушани от полицаи и следователи, сами, без присъствието на родителите или адвоката му.

Той бил екзекутиран чрез ток, а през главата му преминават 5380 волта. Умира едва след вторият токов удар, като буквално е изпържен. 70 години по-късно неговата невинност е окончателно доказана от съдия в Южна Каролина. Желязото, с което са били убити двете момичета, тежало повече от 19,07 килограма. Следователно Стини не би могъл дори да го вдигне, камо ли да удари достатъчно силно, за да убие две момичета. Детето било невинно.

Според запознати той е бил осъден и екзекутиран само защото е бил черен. Стивън Кинг е толкова вдъхновен от този случай, че пише книгата си "Зеленият път" (The Green mile), филм, който излезе през 1999 г. в киносалоните. В него вместо малко момче осъденият е голям мъж, който има способността да лекува.