В състава на жълтия плод влизат вещества като калций, магнезий, желязо, калий, които са от особено значение за нормалната функция на сърдечно-съдовата система и жлезите с вътрешна секреция. Той съдържа също и редкия елемент германий, който спира стареенето на клетките в човешкото тяло.

Пъпешът почти не съдържа калории, което го прави перфектен за хората, които искат да премахнат излишните килограми.
Ароматният плод е идеален за ядене през горещите летни дни, защото по-голямата част от състава му е вода. Той помага да избегнем дехидратация и намалява риска от получаване на топлинен удар.

Ето 15 от невероятните ползи за здравето, които носи консумацията на пъпеш:

1. Регулира кръвното налягане

Пъпешът е много богат на калий, който има огромно влияние за регулирането на кръвното налягане и предпазва от хипертония.

2. Полезен е за очите

Вкусният плод има високо съдържание на витамин A и бета каротин, които помагат за запазването на остро зрение и предпазват от развитието на катаракта.

3. Помага за отслабване

Пъпешът съдържа изключително малко калории и огромна част от състава му е вода. Той също така съдържа и полезни въглехидрати, които се разграждат много бързо от организма. Високото съдържание на калий помага за премахване на коремните мазнини.

4. Помага при диабет

Веществата в пъпеша регулират кръвната захар, което го прави полезен за хора, страдащи от диабет.

5. Не съдържа холестерол

В плода не се съдържа никакъв холестерол, така че хора, които имат проблеми с холестерола, могат да консумират колкото си пожелаят от него.

6. Повишава имунитета

Ароматният плод е богат източник на витамин C, който повдига имунитета.

7. Помага при язва

Огромните количества витамин C предпазват от появата на язва. Плодът също така помага при лекуването на заболяването.

8. Облекчава запек

В пъпеша се съдържа не малко количество диетични фибри, които играят ключова роля за облекчаване на състоянието.

9. Предпазва от камъни в бъбрецит

Екстрактът от пъпеш има доказани свойства за лечение на бъбречни заболявания и отстраняването на бъбречни камъни. Пъпешът също така прочиства бъбреците, благодарение на високото съдържание на вода, твърди rediff.

10. Полезен е при бременност

Фолиевата киселина в пъпеша предотвратява задържането на вода в тялото, като премахва ненужните количества натрий от организма.

11. Помага за съня

Жълтият плод отпуска нервите и мускулите, което помага на хората, страдащи от проблеми със съня.

12. Облекчава менструалните болки

Пъпешът има свойства на антикоагулант и има благоприятно действие при менструални крампи.

13. Предпазва от ракови заболявания

Витамин C унищожава свободните радикали в организма. По този начин предпазва клетките от увреждане и развиване на рак.

14. Помага при отказване на тютюнопушенето

Помага на белия дроб да се възстанови по-бързо при хора, които отказват тютюнопушенето.

15. Предпазва от сърдечни заболявания

Аденозинът в пъпеша разрежда кръвта, което намалява риска от заболявания на сърцето.