През 2022 г. ще има общо 4 лунни и слънчеви затъмнения. Слънчевото затъмнение и лунното затъмнение се считат за изключително важни събития. Тази година ще има две слънчеви и две лунни затъмнения. Първото слънчево затъмнение ще се случи на 30 април 2022 г. След 15 дни, на 15 май, 2022 г. ще станем свидетели на първото лунно затъмнение. Последното слънчево затъмнение за 2021 г. се случи на 4 декември.

Според астролозите за 18 години се случват общо 41 слънчеви затъмнения, но за една година могат да се случат максимум пет затъмнения. Затова днес ви представям подробности за датата и часа на предстоящите затъмнения.

Слънчеви затъмнения през 2022 година

Първото слънчево затъмнение за 2022 г. ще се случи на 30 април, ден събота. Часовете ще бъдат от 12:15 до 16:07 часа. Това ще бъде частично затъмнение, чийто ефект ще се наблюдава в Южна/Западна Америка, Тихия Атлантически океан и Антарктида.

Второто слънчево затъмнение за 2022 г. ще се случи във вторник, 25 октомври. Това също ще бъде частично затъмнение. То ще започне във вторник, 25 октомври в 16:29:10 и ще продължи до 17:42:01, за да бъде видяно в Европа, Южна/Западна Азия, Африка и Атлантика.

Как ще ни повлияят предстоящите слънчеви затъмнения:

Предполага се, че слънчевите затъмнения имат пряко въздействие върху бременните жени. Препоръчително е жените, които очакват рожби, да останат на закрито по време на затъмнението. През периода на  затъмнението съществува голяма вероятност за тежка бременност, преждевременни раждания и деформации на новородените.

Смята се също, че слънчевото затъмнение има като цяло депресивна атмосфера, в която хората се чувстват летаргични, нервни, агресивни и разсеяни. В крайна сметка може да се почувствате уморени и не в най-доброто си здраве по време на затъмнението. Хората със слаби сърца и онези от вас склонни към хипертония следва да бъдат особено внимателни.

Може да продължите да се чувствате мързеливи през целия ден и това може да наруши настроението ви. Промените в настроението също са доста чести по време на затъмнението. Тъй като целият период от време на затъмнението не се случва много, хората често се дразнят. Промените в настроението са доста чести през това време. Звездите са толкова подравнени, че промените в настроението са очевидни.

Освен това е препоръчително да не прекаляването с храна и алкохол по време на слънчевото затъмнение, защото може да имате проблеми в храносмилателната система. Предполага се, че слънчевото затъмнение нарушава процеса на храносмилане, причинявайки здравословни проблеми на хората. Въпреки че това не е доказан факт, това е вековна практика и затова е препоръчително да избягвате прекомерната употреба на алкохол и пикантни храни.

Освен от гледна точка на здравето, зодиакалните знаци също са пряко засегнати от затъмнения, било то слънчеви или лунни. Докато някои зодии могат да имат положително въздействие поради затъмнението, други може да имат отрицателни ефекти поради същото. Тъй като здравето също е засегнато, винаги е препоръчително да се полагат подходящи грижи, особено за възрастните хора и децата. Опитайте се да останете на закрито, защото така лесно можете да нямате ефект от слънчевото затъмнение върху вашето здраве.

Лунни затъмнения през 2022 година

Първото лунно затъмнение за 2022 г. ще започне от 7.02 ч. на 15 и 16 май и ще продължи до 12.20 ч. И двете затъмнения ще по време на пълнолуние. Това ще бъде първото лунно затъмнение, което ще бъде ефективно и в Индия . Ефектът му ще бъде видим и в Южна/Западна Европа, Южна/Западна Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Тихия океан, Атлантическия океан, Антарктида и Индийския океан. Периодът на първото лунно затъмнение ще бъде по-остро, така че ще трябва да бъдете по-внимателни през това време.

Второто и последно лунно затъмнение за 2022 г. ще продължи от 13:32 до 19,27 ч. на 8 ноември. Това ще бъде пълно лунно затъмнение. През това време периодът на лунното ще бъде още по-интензивен. Ефектът му ще се наблюдава и в Южна/Източна Европа, Азия, Австралия, Северна Америка, Южна Америка, Тихия, Атлантическия и Индийския океан, включително Индия.

Как ще ни повлияят предстоящите лунни затъмнения:

От научна гледна точка няма доказателства, които да докажат, че лунното затъмнение може изобщо да повлияе на здравето. Въпреки това, астролозите и древните вярвания често са гледали на затъмненията като на лоша поличба. Традиционните вярвания предполагат, че силните ултравиолетови лъчи, излъчвани по време на лунно затъмнение, могат да повлияят на здравето на хората по много начини. Но отново няма наука, която да доказва същото. Нека обаче да разгледаме определени твърдения, които астролозите и древните вярвания са направили в миналото.

Според общоприетото вярване по време на лунно затъмнение в тялото могат да настъпят много промени. Древните индийски писания предполагат, че затъмнението на Луната  може да повлияе на кожата и да увеличи шансовете за развитие на кожни заболявания. Възможно е човек да изпита дисбаланс, което да доведе до даден кожен проблем.

Друго вярване твърди, че вредните лъчения, произведени по време на лунно затъмнение, могат да навредят на бременните жени и тяхното неродено дете. Въпреки това по време на лунно затъмнение жените, които се занимават с бременност, се съветват да останат на закрито. Традиционните вярвания дори призовават жените да не ядат, пият и спят през това време. Въпреки това, както споменахме по-рано, няма научни доказателства, които да доказват същото.

Има хипотези, които предполагат, че лунното затъмнение може да доведе до хормонален дисбаланс и да причини колебания в менструалния цикъл на жената. Докато женският менструален цикъл обикновено е 28 дни, лунният цикъл е 29,5 дни. Случайно, но факт. Въпреки това, докато традиционните вярвания твърдят, че има възможна връзка между лунното затъмнение и менструацията, няма съществени доказателства, които да доказват същото.

Въпреки това, като се има предвид, че Луната е символ на плодовитостта, народните вярвания предполагат, че това е идеалното време за зачеване на жените в овулация.

Подбрал и изготвил езотеричният и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.