2023 година се оказа богата на луксозни сватби, както за представители на шоубизнеса, така и за членове на кралски семейства. 

Най-красивите и сензационни сватбени церемонии за последните 12 месеца припомня focus.

Принцеса Азема Ниматул Болкиах и принц Хаджи Джефри Болкиах

Дъщерята на султана на Бруней се омъжи за братовчед си през януари 2023 г. Празникът продължи цяла седмица и включваше редица церемонии. Сред тях беше и традиционният ритуал напудряване - получаване на благословии от семействата. Самото тържество се проведе в официалната резиденция на султана, наречена Истана Нурул Иман.

Принцесата смени няколко рокли. Едната от които беше обсипана със скъпоценни камъни и допълнена от тиара от диаманти. А вторият тоалет, в национален стил, беше допълнен от масивни златни бижута: корона, гривни и обеци.

На сватбата имаше няколкостотин гости, включително представители на чужди държави.

Принц Матин, принцеса Азема Ниматул Болкиах, принц Хаджи Джефри Болкиах и Аниша Иса-КалебичЦял екран
Принц Матин, принцеса Азема Ниматул Болкиах, принц Хаджи Джефри Болкиах и Аниша Иса-Калебич Снимка: Instagram tmski

София Ричи и Елиът Грейндж

24-годишната най-малка дъщеря на легендарния американски певец Лайънъл Ричи София се омъжи за 29-годишния си любим, музикалния продуцент Елиът Грейндж. Сватбата се състоя в луксозния хотел du Cap-Eden-Roc на френската Ривиера в събота, 22 април. Тя прие подготовката за деня много сериозно и няколко седмици преди сватбената церемония посети салоните за висша мода на Chanel в Париж със свекърва си лейди Каролин Грейндж и най-добрата си приятелка Али Мелър за последен монтаж на роклята.

Софи премина през три рокли по време на тържествата и баща й я изпрати по пътеката в рокля с мъниста в цвят слонова кост с високо деколте и деликатни изпъкнали подгъви от есенната колекция на Chanel за 2023 г.

Младоженецът носеше черен смокинг и папийонка. Той гледаше как булката се разхожда в компанията на баща си Лучиан Грейндж и мащехата Каролайн.

Списъкът с гости включваше и по-голямата полусестра на булката Никол Ричи, съпругът й Джоел Мадън и снахата Камерън Диас, която е омъжена за брат му близнак Бенджи Мадън. Освен това актрисата се появи на събитието с тригодишната си дъщеря, която публиката вижда изключително рядко. На церемонията присъства и Парис Хилтън.

Престолонаследникът на Йордания Хюсеин и Раджва Ал Саиф

На 1 юни престолонаследникът принц на Йордания Хюсеин сключи брак с Раджуа Ал-Саиф, дъщеря на богат бизнесмен от Саудитска Арабия.

Сватбената церемония, на която Раджуа пристигна в семпла и елегантна рокля на ливанския дизайнер Elie Saab, беше доста кратка. Тя беше водена по пътеката от по-малкия брат на годеника си. Самата сватбена церемония се проведе не в църква или джамия, а в градината на кралския дворец Захран. Крал Абдула и кралица Рания лично поздравиха всички поканени на тържеството. А общо бяха около 140 души. Двамата си стиснаха ръцете, размениха целувки и любезности.

Сватбеното тържество се състоя в по-просторен дворец, където вече бяха поканени над 1700 гости. Народни тържества се проведоха в цялата страна: сватбеният ден на принца беше обявен за национален празник. Артисти изнесоха представления за поданиците на крал Абдула, а те бяха почерпени и с празничното ястие мансаф. От двореца Захран Раджва и принц Хюсеин се возиха не в карета или лимузина, а в открит бял Range Rover от 1984 г.

Сред гостите бяха Джил Байдън, първата дама на САЩ с дъщеря си Ашли и дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Иванка Тръмп и нейният съпруг, принц Уилям и Кейт Мидълтън и други членове на европейските кралски семейства. 

Тейлър Хил и Даниел Фрайър

През юни моделът Тейлър Хил, която стана най-младият ангел на Victoria's Secret на 19 години и е работила с много марки и модни къщи, се омъжи за финансиста и милионер Даниел Фрайър в ранчото Devil's Thumb в Колорадо.

Булката беше облечена в луксозна рокля на Етро по поръчка. Тя допълни визията си с перлени бижута от David Yurman.

Младоженецът носеше традиционния британски сутрешен костюм, който носеше като ученик, ушит по поръчка от New & Lingwood.

„Има стара традиция на Итън, според която носите един и същ фрак на сватбения си ден“, обясни Тейлър. 

Инфанта Мария Франциска де Браганса и Дуарте де Соуза Араухо

Сватбата на инфантата през октомври беше първата кралска сватба в Португалия от 25 години.

В Португалия не е имало крал от края на 19 век; Първата португалска република е създадена през 1910 г. Въпреки това членовете на кралските и аристократичните семейства не губят титлите и дворците си. Така че сватбената церемония на Мария Франциска се състоя в манастира и двореца Мафра с целия кралски лукс.

За церемонията инфантата избра семпла и елегантна рокля в цвят слонова кост с дълги ръкави и шлейф, а семейната диамантена тиара, обеци и воал добавиха блясък.

На кралската сватба присъстваха принцовете Себастиан и Луи от Люксембург, техният чичо принц Уилям, принцеса Гундакар от Лихтенщайн и Н. Пр. Височество принц Лека от Албания, както и стотици други високопоставени лица.