През следващите дни атмосферният фронт с високо налягане ще донесе невероятно горещи въздушни маси в Средиземно море. Ако прогнозите са верни, температурният рекорд в Европа следващата седмица ще бъде +50°С.

По-голямата част от Италия и почти цяла Югоизточна Европа ще бъдат подложени на изпитание от изключително горещия пустинен въздух. Рекордни температури се очакват няколко поредни дни:

„Това, което започва с неделя, може да се опише като аномално време. Колоните на термометъра първо ще се повишат до +40°С, а след това до +50°С. Рекордни температури се очакват в Южна Италия, Гърция, Албания, Северна Македония, България, Румъния и Турция. Силната жега ще продължи около седмица, преди по-хладният северен въздух да донесе облекчение“, се казва в съобщение на германската метеорологична служба.

Нови температурни рекорди

На 10 юли 1977 г. в Атина е записан европейски температурен рекорд от +48°C. Следващата седмица той ще бъде подобрен, смятат метеоролозите. Както в Гърция, така и в Турция стойностите на температурата могат да надхвърлят 50 градуса. Все още не е напълно ясно колко далеч горещата вълна може да пътува на север, но със сигурност може да се каже, че Италия и Гърция ще бъдат много горещи.

Силната топлина може да бъде много опасна. По-специално, това води до проблеми с кръвообращението, особено при възрастните хора. Климатичните системи също могат да бъдат опасни, особено в автомобилите. Ако климатикът е настроен на ниски температури, съществува допълнителен риск от топлинен удар.

Пазете се!