Содата за хляб е популярен почистващ продукт и има защо. Евтиният домакински артикул е лесно достъпен и невероятно универсален и може да се използва за всичко - от почистване на петна от кафе и чай от порцелан до избелване на спортни униформи по време на пране. Но има неща, които не трябва да се почистват с него.

Леко абразивните свойства на содата за хляб я правят по-малко от идеална за почистване на материали, които са склонни към надраскване, пише BHG. Прочетете, за да научите за нещата, които никога не трябва да почиствате със сода за хляб.

Огледала и прозорци

Содата за хляб е мек абразив, което я прави отлична за нежно премахване на петна от твърди повърхности, но когато става въпрос за почистване на склонни към надраскване материали като стъкло, содата за хляб трябва да се избягва. Содата за хляб може да остави микродраскотини по огледалата и прозорците, което ги оставя да изглеждат лошо и причинява трайни щети.

Стъклокерамични котлони

Точно както при огледалата и прозорците, когато става въпрос за почистване на стъклокерамичен плот, най-добре е да избягвате използването на сода за хляб, за да избегнете надраскване на повърхността. Вместо това използвайте почистващ крем и/или стъргалка, за да премахнете остатъците от готвене вместо абразивен прах.

Позлатени съдове

Златното покритие върху прибори за хранене, части за сервиране, стъклария и т.н. трябва да се обработва внимателно, за да се избегне надраскване или ерозия. Избягвайте да почиствате позлатени покрития със сода за хляб, вместо това изберете нежни почистващи препарати като препарат за съдове, неабразивни гъби и кърпи от микрофибър, когато става въпрос за почистване на тези деликатни предмети.

Алуминий

Содата за хляб е алкална и когато алуминият е изложен на някакъв вид алкали за продължителен период от време, това може да доведе до окисляване на метала, променяйки цвета на повърхността. За да избегнете окисляването на метала и свързаното обезцветяване, когато използвате сода за хляб за почистване на алуминиев тиган, изплакнете го незабавно и старателно след измиване, за да намалите времето на излагане.

Мрамор и кварц

Абразивните свойства на содата за хляб могат да повредят мрамора и кварца с течение на времето. Тъй като содата за хляб може да надраска и износи горния защитен слой на мраморни и кварцови повърхности, избягвайте да я използвате като ежедневен почистващ препарат и вместо това използвайте крем или течен почистващ препарат, за да избегнете скъпи и трайни повреди.

Дървени подове и мебели

Содата за хляб ще причини микродраскотини по дървените подове и мебели, ще износи уплътнителя и ще остави дървото да изглежда матово. И унищожава уплътнителите.

А почистването със сода за хляб прави дървото уязвимо за по-нататъшно увреждане.