Зеленчуците съдържат много хранителни вещества и са много здравословни. Но някои зеленчуци също ви помагат да отслабнете по-ефективно от други.

И когато избирате зеленчукова диета, си струва да запомните, че натрупваме излишни килограми, когато ядем повече калории, отколкото успяваме да изразходваме през деня. Следователно, като намалите приема на калории, можете постепенно да загубите наднорменото тегло.

Това е много по-ефективно от бързите диети, а също така помага за формирането на правилни хранителни навици. Зеленчуците са идеални за това, тъй като практически не съдържат мазнини и холестерол. Но те съдържат фибри, които "свързват" мазнините и пречат на тяхното усвояване. Друг аспект на зеленчуковата диета: тя стимулира перисталтиката и ускорява метаболитния процес, което допринася за загуба на тегло и цялостно здраве.

Цвекло

Цвеклото може да се консумира под всякаква форма: сурово, печено или варено, а също така може да се комбинира с други зеленчуци. Трябва да допълните салатите от цвекло с растително масло, в противен случай мастноразтворимите витамини на този зеленчук няма да се абсорбират от тялото.

Цвеклото е с високо съдържание на фибри, което подобрява здравето на червата и удължава чувството за ситост.

Морков

Както в случая с цвеклото, салатите от този зеленчук трябва да бъдат подправени с растително масло, така че мастноразтворимите витамини да се абсорбират. Антиоксидантите в морковите подобряват състава на кръвните клетки и повишават хемоглобина. Помага за подобряване на метаболизма и, разбира се, морковите са богати на каротин, който осигурява на тялото витамин А и подобрява еластичността на кожата. Единственият минус: поради голямото количество захар, морковите предизвикват апетит, така че не се препоръчва да ги ядете през нощта.

Зеле

Полезно е всяко зеле: бяло, броколи, китайско, карфиол, зеле или всяко друго. Всички видове зеле съдържат много витамини, микроелементи, както и незаменими аминокиселини. Зелето е източник на витамини А, С, Е, К, РР, U, витамини от група В; микроелементи калций, фосфор, калий, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, флуор.

Зелето подобрява храносмилането и повишава имунитета. И което е забележително, киселото зеле е също толкова здравословно, колкото и суровото зеле.

Спанак

Диетолозите отбелязват, че листните зелени зеленчуци са питателни и помагат за намаляване на мазнините по корема. Спанакът е нискокалоричен (до 130 калории на килограм зеленчуци), богат на витамини А, В, С, К, фолиева киселина и микроелементи. Така че не напразно Попай морякът обича спанака толкова много. Струва си да последваме примера му.

Червен пипер

Сладките чушки са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества. Кара ви да се чувствате сити по-дълго и благодарение на фибрите и капсаицина ви помага да отслабнете.

Целина

В този уникален зеленчук можете да ядете абсолютно всички части: стъбла, корен, семена. И най-важното е, че помага за отслабване както сурово, така и варено. Целината е естествен диуретик, премахва излишната течност от тялото, нормализира производството на стомашен сок и ензими, което ви позволява да се отървете от подуване на корема. И целината е нискокалорична, което улеснява диетата, докато фибрите дават дълго усещане за ситост.

Превод: GlasNews