Често ли забравяте къде сте оставили ключовете си или кога е рожденият ден на ваш близък приятел? Случва се на всички нас - и когато се случи, ние се тревожим за деменция или стареене като цяло. Но ново изследване от Калифорнийския университет в Ървайн показа начин за подобряване на паметта, концентрацията и умствените способности, така че няма за какво да се притеснявате: просто започнете да вдишвате аромата на етерични масла! Това пише First for Women.

Невролози от Калифорнийския университет в Ървайн са подложили здрави хора на възраст между 60 и 85 години на едно от седемте етерични масла (роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин или лавандула) в продължение на два часа, докато спят. Половината от субектите са използвали флакони, съдържащи предимно дестилирана вода с малко количество етерично масло; останалите са получили флакони със същите етерични масла в пълна концентрация. След шест месеца маслото с пълна концентрация е подобрило когнитивните способности на субектите с 226% в сравнение с контролната група. Когнитивната функция е термин, който обхваща набор от умствени функции, включително памет, възприятие, разсъждение, вземане на решения и разбиране на езика.

Синтия Ву, водещ автор на изследването казва, че можете да получите същите резултати, като просто включите дифузер и вдишвате ароматите на тези масла в продължение на два часа през деня.

И докато изследователите подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се види дали същият метод може да помогне на тези, които вече са диагностицирани с ранна деменция, те казват, че това е прост и евтин начин да защитите мозъка си с напредването на възрастта.

Друга добра новина е, че етеричните масла могат да ви помогнат да подобрите цялостното си здраве в допълнение към когнитивните функции.

Етерично масло от розмарин

Намалява стреса: Японско проучване е установило, че пет дълбоки вдишвания на етерично масло от розмарин намаляват нивата на кортизола с 23% за минути, намалявайки стреса и повишавайки енергията и бдителността. Добавете 3 капки етерично масло от розмарин към памучен тампон и го поставете в чист, празен контейнер за балсам за устни, след това развийте капачката и миришете по всяко време и навсякъде.

Увеличава щастието: Според японски изследвания вдишването на свежия аромат на розмарин в продължение на 30 минути повишава нивата на допамин с 97% - и ефектът продължава през целия ден, увеличавайки щастието и мотивацията. За да ароматизирате въздуха, сварете няколко супени лъжици розмарин в отворена тенджера с вода.

Увеличаване на концентрацията: Шест бавни и дълбоки вдишвания на етерично масло от розмарин ще помогнат за възстановяване на умствената яснота и фокуса. Британски изследователи твърдят, че съединение в маслото от розмарин може да повиши бдителността, концентрацията и умствената издръжливост само за 30 секунди.

Снимка: Freepik

Етерично масло от лавандула

Задълбочава съня: Вдишването на аромата на лавандула не само ни помага да заспим, но и подобрява качеството на съня. В проучване, проведено в Университета на Минесота в Минеаполис, субекти, които са били изложени на аромата на лавандула през нощта, се събуждат с 87% по-отпочинали от тези, които следват същия график на сън, но не вдишват аромата. Освен това тези, които са подушили лавандула, са с 37% по-малко склонни да съобщават за сънливост през деня. За да се възползвате от всички предимства, добавете няколко капки етерично масло от лавандула към ароматерапевтичен дифузер вечер или леко напръскайте аромата върху чаршафите си преди лягане.

Повишава концентрацията: Изследване, проведено в Университета на Нортумбрия в Обединеното кралство, установи, че съединенията в лавандулата повишават бдителността и концентрацията в рамките на 10 минути. Приятен бонус: немски проучвания показват, че ежедневната концентрация върху приятни миризми оптимизира мозъчната функция, намалявайки риска от деменция с 50%.

Намалява болката: Втриването на лавандулово масло в чувствителните зони или добавянето му към ваната може да намали болката с 58%, твърдят изследователи от клиниката в Кливланд. За да направите масажен лосион, смесете 25 капки масло от лавандула с 50 g всяко масло или лосион без аромат. За да добавите към ваната, първо смесете маслото от лавандула с лъжица шампоан, за да го разтворите.

Снимка: Freepik

Етерично масло от портокал

Енергизира: Учените са доказали, че портокаловото масло съдържа 26 ароматни съединения, които стимулират симпатиковата нервна система и увеличават изгарянето на глюкоза и мазнини в мускулната тъкан, повишавайки енергията и издръжливостта за почти 2 часа на впръскване. Освен това можете да получите тази полза, дори ако нямате бутилка масло под ръка, като просто отхапете няколко резена портокал или изпиете малко портокалов сок.

Намалява стреса: Проучване, публикувано в списанието Advanced Biomedical Research, е установило, че миризмата на етерично масло от портокал драстично намалява тревожността. Тяхното проучване разглежда пациенти, подложени на проста стоматологична процедура, и установява, че тези в групата на портокалова ароматерапия са имали 84% намаление на кортизола в слюнката и 82% намаление на сърдечната честота.

Снимка: Freepik

Етерично масло от мента

Ускорява загубата на тегло: Изследване, публикувано в Journal of International Society of Sports Nutrition, установява, че приемът на ментово масло с вода повишава ефективността на упражнения при мъже спортисти. Освен това, ментата е естествен източник на енергия, намалява умората и подобрява фокуса, а наред с това потиска апетита и помага да се заситите по – бързо. Маслото от мента дава усещане за охлаждане, а когато го използвате локално (просто нанесете на една до две капки на слепоочията и зад врата), може да намали усещането за болка. За да облекчите мускулната треска, сложете пет до десет капки към водата във ваната.

Облекчаване на главоболие: Ароматните съединения в мента отпускат спазмираните мускули на врата и скалпа, увеличават богатия на кислород кръвен поток към мозъка и успокояват свръхактивните болкови нерви, облекчавайки главоболието също толкова ефективно, колкото болкоуспокояващите, твърдят изследователи в International Journal of Preventive Medicine. За да направите това: смесете четири капки масло от мента с лъжица лосион и масажирайте шията, челото и слепоочието с масажни движения или смесете 10 капки масло с 2 чаши топла вода и масажирайте скалпа си две минути преди измиване с шампоан.

Снимка: Freepik

Етерично масло от лимон

Успокоява раздразнения стомах: Бразилски изследователи са открили, че активната съставка на маслото бързо успокоява раздразнения стомах и успокоява центъра на гадене в мозъка. А ефектът е толкова силен, че според специалистите едно обикновено бавно и дълбоко вдишване на етерично масло от лимон може да облекчи дори силното гадене само за 60 секунди. Просто дръжте бутилка етерично масло от лимон под ръка в колата или вдишайте аромата му, като изстискате сока от половин пресен лимон в бутилка с вода.

Намалява безпокойството: В малко проучване, публикувано в списание Explore, изследователите са установили, че когато субектите вдишват етерично масло от лимон 15 минути преди теста, тревожността им намалява с 43,4%. За успокояващ ефект просто разтрийте няколко капки етерично масло от лимон между дланите си, докато се затоплят, след което вдишайте бавно и дълбоко четири пъти.

Снимка: Freepik

Етерично масло от евкалипт

Поддържа краката здрави: Измийте и подсушете краката си, след което ги масажирайте с разредено етерично масло от евкалипт (5 капки, смесени с 1 супена лъжица от любимия ви лосион) веднъж на ден. Австралийски учени казват, че евкалиптолът, активната съставка на маслото, е толкова мощен противогъбичен агент, че убива гъбичките, които причиняват обрива, толкова ефективно, колкото кремовете за крака, отпускани с рецепта.

Повишава имунитета: Ежедневните бани са чудесен начин да се поглезите в лошо време. И ако добавите 10 капки етерично масло от евкалипт, можете да намалите времето за възстановяване наполовина, според проучвания върху животни, публикувани в списание Frontiers of Pharmacology. Според съавтора на изследването Бил Уайт, Ph.D., парните бани дренират синусите и намаляват възпалението на дихателните пътища, а ароматните съединения на маслото стимулират имунната система да произвежда клетки, убиващи вируси (CD8 Т клетки).

Снимка: Freepik

Розово етерично масло

Насърчава релаксацията: Проучване, публикувано в списание Complementary Therapies in Medicine, е установило, че вдишването на аромата на етерично масло от роза в продължение на 40 минути води до значително намаляване на хормона на стреса кортизол.

Облекчава болката: Ароматът на розовото масло значително намалява болката. В проучване на пациенти, страдащи от бъбречна колика или болка, свързана с камъни в пикочните пътища, учените са установили, че тези, които вдишват аромата на маслото, изпитват драматично намаляване на нивата на болка по скала от 1 до 10.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Freepik