Стоите на опашка на касата в магазина, когато синът ви грабва плюшена играчка и ви казва, че наистина иска да му я купите.

Когато му кажете „не“ той започва да крещи “Мразя те!” достатъчно силно, за да може всички да го чуят, преди да изпадне в едно от редовните си състояния, придружено с ритане, крясъци и рев.

Хората ви гледат, а вие знаете какво си мислят: “Леле, какво разглезено хлапе.”

Ако тази сцена ви е позната, не сте единствени. Проблемът с разглезените деца изглежда също така се задълбочава, като много родители смятат, че децата им са по-разглезени от тях, когато са били на тяхната възраст.

Експерти по родителските грижи говорят относно евентуалните признаци на това дали отглеждате разглезено дете. Те също така споделят съвети, които ще ви помогнат да се справите с част от тези типове поведение.

Какво прави едно дете разглезено?

Разглезеното дете е свикнало да получава каквото иска и когато го иска с много малко изключения.

“Всяко дете има особени дни, като същото важи и за възрастните, но разглезените деца са „забили“ постоянно в режим „аз“,” казва Мишел Борба, образователен психолог и автор. “Всичко се върти около техните нужди, притеснения, чувства, прищевки, желания и всички останали са на второ място.”

Клиничният психолог Лора Маркам има проблем с понятието “разглезен”, защото според нея то предполага, че детето по някакъв начин е “съсипано.” Тя също така не харесва използването на думата “келеме”, за да се опише едно дете.

Като се замислим, тези сурови описания може би са малко несправедливи предвид факта, че родителите (не децата) са онези, които са до голяма степен отговорни за това разглезено поведение.

“Децата правят това, което ги обучаваме да правят и каквото ги насочваме да очакват,” казва Маркам, основател на уебсайта Aha! Parenting. “Ако сме прилагали толерантния/разрешаващ тип родителско поведение и никога не сме поставяли ограничения, детето няма да е свикнало с приспособяването към подходящи граници.”

Когато родителите глезят децата си, техните намерения често са добри, макар и погрешни. Те угаждат на децата си, защото искат да им осигурят възможно най-добрия живот, предоставяйки им всичко, което мама и/или татко не са имали като деца.

Някои родители може да се притесняват, че казвайки на детето твърдо “не”, ще наранят чувствата му или ще навредят на самочувствието му. В други случаи родителите са прекалено изтощени, за да прилагат правилата, или въобще да установяват такива.

“Обикновено е по-лесно да се поддадете, когато сте изморени,” казва Борба. “Мразим да казваме ‘не’, когато сме били на работа цял ден.”

Признаци, че детето ви може би е разглезено

Не сте сигурни дали детето ви отговаря на това описание? Ето седем подкрепени от експертите признака, че на детето ви може би се угажда повече отколкото трябва и е недостатъчно дисциплинирано.

1. Когато му кажете “не,” то изпада в истерия, докато не получи своето

Всички деца може да изразят известно разочарование, когато им кажете, че не могат, например, да ядат пица на вечеря две поредни вечери. Разглезените деца обаче приемат особено трудно „не“ за отговор.

Гневните изблици може би са част от развитието на много малки деца, които все още не могат да се изразяват адекватно, обяснява брачният и семеен терапевт ЛеНая Смит Крофърд. Ако обаче тези изблици се случват постоянно и не намаляват с израстването на детето, това може би е индикация, че е разглезено.

“Как обикновено реагира детето ви на думата ‘не’?”, казва Борба. “Разглезените деца не могат да я понесат. Те очакват да получат това, което искат и обикновено го получават.”

2. Детето никога не е доволно от това, което има

Разглезените деца може да имат всички играчки и дрехи на света, но това никога не е достатъчно – те искат още и още. “Тъй като разполагат с много неща, те са склонни да не оценяват това и са малко алчни,” казва Борба.

Вместо да изразяват благодарност за това, което имат, те са фокусирани повече върху получаването на следващото нещо. “Те може да започнат да ви казват ‘благодаря’ по-малко и ‘искам’ повече,” казва Смит Крофърд.

3. Детето мисли, че светът се върти около него

Разглезените деца имат склонност към егоцентризъм. Те не са толкова загрижени за неудобството на другите хора. “Разглезените деца мислят повече за себе си, отколкото за другите,” казва Борба. “Тя смятат, че всичко им се полага по право и очакват специални услуги.”

4. Детето настоява да получава нещата веднага и на момента

Разглезените деца не са особено търпеливи – когато искат нещо, те го искат сега. “Обикновено е по-лесно родителите да се поддадат, отколкото да отложат искането на детето", казва Борба.

5. Детето не може да губи

Никое дете не обича да губи, независимо дали става въпрос за настолна игра или за тенис, но разглезените деца приемат по-трудно разочарованието, когато не печелят.

“Ако вашето дете винаги обвинява другите за слабото представяне, очаква да бъде хвалено отделно за всичко, което прави, крещи на другите, които не правят нещата по неговия начин и не признава успеха на своите съотборници или съперници, може би си имате работа с разглезено дете,” казва терапевтът Вирджиния Уилямсън пред Best Life.

6. Детето не се отказва, докато не получи това, което иска

Разглезените деца може да използват манипулативни тактики, за да получат онова “да”, което преследват, независимо дали това означава да лъжат или да настройват родителите си един срещу друг. “Детето, например, отива при единия родител и казва, че другият му е разрешил нещото, което иска,” казва Смит Крофърд.

7. Детето отказва да изпълнява дори и елементарни задачи, докато не започнете да му се молите или не го подкупите

За децата е нормално да имат нужда от известно подканяне да си измият зъбите или да си подредят играчките, например. Когато обаче родител ги помоли да направят нещо, те трябва да слушат. Ако детето ви често отказва да прави дори и най-елементарни неща, докато не започнете да му се молите или не го стимулирате с пари, лакомства или играчки, може би създавате лош прецедент.

“Ако разчитате на подкупи, за да мотивирате детето си, тогава следващия път, когато помолите 8-годишното си дете да разчисти съдовете от масата, например, не се изненадвайте, ако то попита ‘Колко ще ми платиш?’” пише клиничният психолог Сузане Гелб в блог на HuffPost, цитирани от profit.

Съвети за справяне с разглезено дете

Добрата новина е, че разглезените деца стават, а не се раждат такива. Така че обратният процес е възможен. Не отлагайте обаче прилагането на тези промени – колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно ще е.

“Не забравяйте, че няма ген за глезотия,” казва Борба. “Това е научено поведение, което може да бъде отучено, а колкото по-бързо, толкова по-добре.”

Преходът за вас и за вашето дете няма да е лесен, така че бъдете подготвени за това

Ангажирайте се с промяната на начините, по които угаждате на детето, знаейки, че ще е неловко да отстоявате своето. Би трябвало да очаквате съпротива от своето дете. “Позволявайте му да плаче и да се разстройва,” казва Маркам. “Съчувствайте, докато в същото време запазвате вашето ограничение и очакването, че детето ви ще може да се справи с него.”

Свикнете да казвате “не” без да изпитвате вина

След като зададе някакви граници, трябва да се придържате постоянно към тях. “Добавете ‘не’ към своя речник и не изпитвайте вина, че използвате думата спрямо децата си,” казва Борба. “Не позволявате разглезеното поведение на вашето дете да надделява. Не се поддавайте на всеки проблем.”

Когато задавате ограничения, го правете със съчувствие и разбиране, съветва Маркам. Не е нужно да сте тиранин, за да може тези методи да бъдат ефективни. “Не забравяйте, че децата приемат ограниченията по-добре, ако чувстват топла връзка с родителя,” казва тя.

Наблягайте на факта, че да даваш е по-добре, отколкото да получаваш

“И започнете да придавате по-голяма важност на концепцията, че това какъв си е по-важно от това какво притежаваш,” казва Борба.

Практикувайте благодарност като семейство

По време на вечеря или преди лягане Смит Крофърд препоръчва да отделяте по няколко минути в изказване на благодарности за нематериални неща в живота си.

“Като семейство един след друг благодарете за нематериални неща, за които сте благодарни и за едно преживяване през деня, за което сте благодарни,” казва тя. “Това е страхотен начин да започнете да учите децата на благодарност и да почитат доброто всеки ден.”

Учете ги да бъдат внимателни към другите

Когато всичко в живота на детето ви е “аз, аз, аз,” насочете фокуса към “ние.” “Търсете моменти от ежедневието, в които да го правите,” казва Борба. “Например, ‘Да попитаме Алис какво би искала да прави;’ ‘Как мислиш, че се чувства татко?’ ‘Попитай приятеля си дали би искал да си играете‘.

Не забравяйте, че децата реагират най-добре на окуражаване, а не на наказания

“Ако искате детето ви да оправдава вашите очаквания, си задайте въпроса от какъв вид подкрепа има нужда, за да оправдава тези очаквания,” казва Маркам.

Помагайте на децата да ценят малките неща в живота

Показвайте им, че има много радост в малките удоволствия, като това да си сред природата или да прекарваш време с близки и приятели.

“Намирането на време ежедневно, за да си играе с тях и да изгражда връзка със своите деца, е едно от най-страхотните неща, които един родител може да направи, за да ограничи повечето типове поведение,” казва Смит Крофърд.