70% от спечелилите губят всичко в рамките на броени години, заплашват ги един куп проблеми. Рекордният джакпот на тотото от 11,7 милиона лева бе спечелен в Сливен с фиш за 1,20 лева миналия четвъртък. Но от години се води спор дали това е късмет, или проклятие.

 Научно изследване на няколко университета в САЩ, където по принцип са най-големите пари, в лотариите, показват, че 70% от тези, които печелят големите пари в рамките на две до три години губят всичко.

“Това е толкова голям шок, че хората не са готови за него. Това е проклятието на лотарията, защото в повечето случаи животът на спечелилите става по-лош, а не по-добър”, смята Дон Макней, който си изкарва парите като финансов съветник на спечелили от лотарията.

Още през 1978 г. трима изследователи от Северозападния университет и Университета на Масачузетс се опитват да изследват две отчаяни групи за нивото им на щастие. Едната е скорошни победители в щатската лотария, които са взели между 50 000 и 1 милион долара, и скорошни жертви на катастрофични инциденти, които са параплектици и дори куатроплектици (без крайници).

В интервютата двете групи са били питани какво удоволствие изпитват от обикновени дейности като да говорят с приятел, да гледат телевизия, да закусват, да се разсмеят на виц или да получат комплимент. И след анализ на резултатите с учудване откриват, че това носи повече радост на пострадалите, а не на късметлиите.

Средният резултат на тези с парите бил 3,33, а на ударените от живота 3,48 от 5 максимум.

Всичко се дължи на т.нар. хедонична месомелачка или хедонична адаптация. Тя е свързана с това как може да се върнем към нещата, които са ни радвали в миналото.

“В крайна сметка емоцията от победата в лотарията ще премине. Всичко, което е влязло в живота им заради парите просто отмира, и те свикват доста по-бързо с него. И не му обръщат повече внимание. На всичко отгоре понякога се стига и до доста сложни житейски ситуации”, се казва в проучването.
Или с други думи, всичко носи радост докато е ново, лъскаво, но след това става част от ежедневието. Някои психолози стигат до извода, че всичко, което излиза извън лимита на щастие на даден човек, може да доведе до нещастие.

Така през 2018 г. се появява и изследването на Националното бюро за икономически изследвания, в което се доказва, че печалбата от лотарията не влияе върху щастието.

“Няма нито едно доказателство, че печалбата от тотото носи повече щастие в дългосрочен аспект”, категоричен е професор Даниел Чезарини, един от авторите на изследването.

Тотото по принцип се смята за мек хазарт, който не води до пристрастяване за разлика от казиното, търкането на талончета и прочее. Точно заради това се предпочита да е държавен монопол. Много малко са хората, които всеки тираж пускат фиш. Повечето от тях играят с постоянни числа от години. Инвестицията в един е около 5 лева, което е напълно достъпно. Не става въпрос за някаква огромна инвестиция. И то в цял свят максимумът е по два тиража на седмица. Понякога е и само един.

Традицията на лотарийните игри е още от Древен Китай. По време на династията Хан между 205 и 187 година преди Христа подобни занимания се използват, за да се финансира построявянето на Великата стена. В “Книгата на песните” се описва игра за “теглене на дърво”, която наподобява точно съвременното теглене на тиражи. В Европа първите данни са от Римската империя, като тогава са се разигравали главно сребърни прибори за масата.

Първите лотарии в Европа, които предлагат пари срещу закупуването на билет, се появяват в XV век. Различни градове правят такива, за да съберат средства за крепостни стени или да помогнат на бедните. В белгийския град Гент на 9 май 1445 г. се прави теглене с 4304 билета и награди от 1737 флорини (днес около 200 000 евро). Тя е била за изграждането на крепостната стена. През XVII век вече е нещо напълно нормално. Така нидерландската държавна лотария Staatsloterij е основана през 1726 г. и е активна и до днес. Дори думата лото идва от нидерландската лот, която означава съдба.

Цифровите игри се появяват в Италия. Първата лотария там е от януари 1449 г. Провежда се в Милано и се организира от Златната Амброзианска република, за да се финансира войната с Венецианската република, пише 24 часа. След това в Генуа хората започват да залагат на имената на членовете на Великия съвет, които се теглят публично - 5 от 90 на всеки шест месеца. И когато хората искали да играят по-често, започнали да заменят имената с цифри. Така се появява и нещо подобно на съвременните цифрови игри.

Българският спортен тотализатор стартира дейността си на 12 май 1957 година с Тото 1. На 29 декември е първото теглене на “6 от 49”, най-популярната му игра. От 1991 г. се трупа джакпот, когато никой не уцели шестица.

Според различни изследвания нежелателните ефекти върху живота на печелившите могат да се сведат до:

Стрес

По принцип това е най-големият убиец в света. А една голяма печалба носи невероятно количество. Обикновено големите пари отиват в хора, които разчитат единствено на късмета си, а не на някаква система.

В историята на българското тото има 120 милионери. И само веднъж голямата печалба е била с фиш за сума от над 100 лева. Последният късметлия е вложил 1,20 лева, което издава, че той не е търсил голямата печалба.

Рекордният джакпот от 11,7 млн. лева падна! Откъде е късметлията?

Стресът идва, след като осъзнаеш, че всъщност точно на твоето рамо е кацнало птичето на късмета. Което дори може да доведе до инфаркт. При други се стига до психични разстройства.

Следващият стрес идва от факта да се скриеш. Понякога е трудно да останеш анонимен. В някои лотарии е задължително да се появиш с чека, но се дава и опцията да останеш анонимен след част от сумата. В България това задължение отпадна при последните промени в Закона за хазарта, когато тотото си върна монопола в цифровите игри.

Семеен натиск

Всеки го е изпитвал на гърба си, когато стане малко по-заможен или пък популярен. Веднага се появяват близки, роднини, приятели, които не си виждал от години. Някои имат нужда от помощ, от заем, да си оправят живота. След което просто изчезват.
Христоматиен пример за това е канадката Шарон Тирабаши, която печели 9,5 милиона долара. Само за 9 години всичко изчезва. Дава 1 милион на родителите си. Други 1,75 милиона отиват за братята и сестрите . Плаща наемите на един куп приятели, на други дава заеми. И част от тях просто изчезват, след като получават сумата. “Парите са коренът на всяко зло”, смята днес Тирабаши.

Лоши инвестиции

Повечето хора, които печелят от тотото, са доста финансово неграмотни. И се хвърлят в различни неизгодни инвестиции. Много е хубаво да си купиш голяма къща, но в крайна сметка забравяш, че ти трябват още толкова пари, че да я поддържаш. Данъкът също така е огромен. Или пък последен модел спортен автомобил, който изисква огромни суми за бензин и дори за смяна на маслото.

Примерът е Дейвид Едуардс, който печели чисти 295 милиона долара от Powerball през 2001 г. Купува си къща в затворен комплекс, пътува с частни самолети, взема коли за над 1 милион, часовници, пръстени и други. В крайна сметка успява да пропилее всичко и в момента живее в гараж.

Лоши съветници

Да се управляват големи суми, трябва постоянно внимание и почти ежедневна работа. Така се стига до грешни решения.

Например да наемеш финансов консултант, който също няма достатъчно опит с такива суми. По този начин губи парите си Глория Маккензи, който печели невероятните 590 милиона долара. Със сина си наемат финансов консултант, който е негов приятел. След като губи доста голяма част от парите, започва да го съди. Заради 10 милиона загуби. “Парите са носили приход от 0,02-0,08%, което е безумно. И накрая си начислили 2 милиона комисиона”, обяснява нейният адвокат. “Да имаш приятел, който е опитен в трансакциите, но каква отговорност носи той?”, допълва юристът.

И в САЩ огромният джакпот е спечелен - 473 милиона долара бяха ударени

Атаки от мошеници

След като се спечели голяма сума пари, доста е лесно да бъдеш разкрит от всякакви нигерийски принцове, бизнесмени от Казахстан и други измамници.

Комбинирано с почти пълното непознаване на финансовите пазари и как да се правят инвестиции, късметът много бързо може да се превърне в кошмар, след като попаднеш на изпечен измамник.

Един от най-добрите примери за това е случаят с Ейбрахам Шекспир, който през ноември 2006 г. печели 31 милиона долара от лотарията във Флорида. Веднага се появява жена, която се представя като Дорис Мур, която искала да пише книга за него. В крайна сметка той предоставя пълен достъп до парите, които изчезват. След това го убива, за да си прикрие следите.

Привличат криминалния контингент

Това явление е напълно нормално, когато става въпрос за големи пари. Шекспир не е единственият, който е станал жертва на престъпление. И много други са били обрани, отвличани и дори убити, след като печелят. Дори от свои близки.

През 2005 г. Джефри Дампиер заедно с бившата си съпруга печели 20 милиона долара. След това е отвлечен и убит от балдъзата си и нейния приятел. Тялото му е намерено в микробуса на гаджето с 1500 долара в джоба.

В България няма данни за толкова тежки престъпления срещу късметлиите. Преди 10 ноември 1989 г. централата на тотото бе в Спортната палата. И беше нещо нормално хора с “нетрудови доходи”, както бе терминът по времето на социализма, да причакват печелившите и да им предлагат директно сумата, след което успяваха да си легализират парите. Това бяха бармани и сервитьори по морето, които са натрупали доста сериозни суми от чуждестранните туристи.

Има съмнения и днес, че съществуват опити да се изперат пари с печалби от тотото, но няма никакви доказателства за това.

Напускане на дома

Преселването е друг сериозен проблем. Особено ако става въпрос за късметлия от малко градче. Така той просто няма начин да остане анонимен по никакъв начин. Не може до вчера да броиш стотинките, а след няколко дни сядаш в ресторанта и поръчваш спокойно или пък се появяваш с нов автомобил.

Наистина големият град дава по-големи възможности да се покриеш, но от друга страна, всичко, с което си свикнал, и спокойствието си отиват безвъзвратно. И отново идва стресът.

Разбиване на семейства

Според последните изследвания повечето от тези, които печелят джакпота, стигат до развод в рамките на 6 години след печалбата.

Така се случва с британците Роджър и Лара Грифитс, които печелят 1,8 милиона лири. Купуват си къща, частно училище за децата, коли. Скоро започват скандалите за пари и в крайна сметка се разделят.
Има го и друг вариант на този проблем. Мъж от Мичиган спечели джакпот, преди да бъде финализиран разводът му. И така бившата му съпруга получава от нищото 15 милиона долара.

Изходът - да не се променя нищо

Всички са категорични, че единственото спасение от прокобата на джакпота е да не променяш нищо в живота си. Като пример се дава един американец с български произход - Филип Чипев, който на 21 септември 2019 г. печели 80 милиона долара от Powerball.