Изследователи показаха драматични кадри от изригването на най-новия "млад" вулкан на Земята, чийто кратер зрелищно се срути, изхвърляйки "пръски" разтопена лава във въздуха. Известно е, че този вулкан е много млад по земните стандарти и се е образувал преди около две седмици в резултат на подземно земетресение, което отвори пукнатина с дължина 4,3 километра на полуостров Рейкянес в Исландия, югозападно от столицата Рейкявик.

Изследователите отбелязват, че "раждането" на вулкана е предшествано от "сеизмичен рояк" от 7000 земетресения, които са регистрирани в този регион, пише Daily Mail. Данните от изследователския екип на Университета на Исландия показват, че тектоничната активност се е забавила около седмица след изригването. Преди три дни обаче тя се възобнови с нова сила - предполага се, че е виновна "сериозна промяна в дейността на отдушниците за една нощ".

Служители на университетската лаборатория по вулканология и природни бедствия съобщават, че първоначално кратерът е бил пълен до ръба с лава и фонтаните са започнали да разпръскват пръски, летящи в различни посоки далеч от ръба на кратера. Само след няколко часа се образува малка празнина, която позволява на лавата да се разлее върху кратера и в крайна сметка причинява срутване на част от ръба на кратера.

Според Йонсдотир, доцент по география в Университета на Исландия, е имало известна загриженост, че поне двама души са били в района малко повече от час преди кратерът да се срути. Изследователят отбелязва, че хората просто не биха имали време да избягат или да оцелеят, ако са били там час по-късно, тъй като колапсът се случи буквално за няколко минути.

изригване на вулкан исландияцял екран
Вулканът се е образувал в резултат на разлом с дължина 4,3 километра Снимка: National Icelandic Broadcasting Service

Изследователи от Исландското метеорологично бюро отбелязват, че към момента няма риск за местното население, тъй като в непосредствена близост до вулкана няма жилищни селища. Жителите на съседния полуостров обаче бяха заключени в домовете си и принудени да седят затворени със затворени прозорци поради риск от отравяне с отровен газ.

Случилото се е класифицирано като изригване на пукнатина, според Йонсдотир - обикновено подобни събития не водят до големи празнини и значителни количества пепел в стратосферата. Изследователите казаха, че температурата на лавата е била около 1200°C, в резултат на което кратерът е станал нестабилен и в крайна сметка се е срутил. Учените отбелязват, че той бавно се пълни с лава, което създава натиск върху новообразуваните и все още изключително нестабилни стени на кратера.

Изследователите отбелязват, че въпреки всички драматични кадри от изригването, в него няма нищо необичайно, освен това учените са очаквали това да се случи, въпреки че не са могли да предвидят точното време и място.

В бъдеще учените планират да продължат да наблюдават вулкана, тъй като се опасяват, че всяко повтарящо се изтичане на лава може да предизвика горски пожари или значително да влоши ситуацията с качеството на въздуха в региона.

Имайте предвид, че в тази област, която е известна още като вулкана Fagradalsfjall, изригвания са регистрирани два пъти през последните две години. През 2021 г. изригването беше такова, че предизвика потоци лава в продължение на няколко месеца. Средно в Исландия, която се намира над горещата точка на вулкан в Северния Атлантик, изригване се случва на всеки 4-5 години.