Всяка година арктическият морски лед става все по-уязвим - той се влияе не само от повишаващите се температури на въздуха и водата, но и от метеорологичните условия. В началото на годината регионът североизточно от Гренландия беше ударен от най-мощния циклон в историята и последствията от него очевидно са по-разрушителни, отколкото предполагаха учените, пише New Atlas.

Историята на този циклон започна много незабележимо - синоптиците прогнозираха началото му 8 дни преди него. Изненадата обаче беше друга - никой не можеше да си представи какъв ефект ще има върху ледената покривка. Анализът показва, че когато бурята връхлетя Северния ледовит океан, тя изпълни водите му с такава енергия, че генерира вълни с височина до 8 метра.

В хода на изследването учените се обърнаха към сателитни данни и установиха, че гигантските вълни запазват по-голямата част от силата си, докато се търкалят над морския лед - изминавайки общо до 100 километра до центъра на морския лед. През цялото това време вълните го принуждаваха да се издига и пада на височина от около 2 метра.

Учените са установили, че морският лед е претърпял мащабен удар - гигантските вълни буквално разрязват ледената покривка. Анализът на данните показва, че ледената покривка значително е изтъняла, а в някои райони дебелината е намаляла с рекордните 0,5 метра.

Само за шест дни бушуващият циклон причини хаос на морския лед - загубата на ледено покритие е най-голямата промяна в историята от 1979 г. насам, каза Ед Бланчард-Риглесуърт, водещ автор на изследването, професор по атмосферни науки във Вашингтонския университет. Ученият също така отбелязва, че площта на загуба на морски лед е била една трета повече от предишния рекорд.

Според изследователите ледените модели наистина са предсказали загуба на морски лед, но никой не е могъл да си представи, че ще бъде от такъв мащаб. Учените се опитват да разберат как циклонът е успял да причини такива щети и изглежда, че имат няколко теории.

Първо, изследователите предполагат, че вълните може да са вдигнали по-топла вода от дълбоките слоеве на океана и по този начин да са разтопили леда отдолу. Второ, причината за такива масивни щети може да са обикновените механични сили на гигантските разбиващи се вълни. Трето, учените спекулират, че морският лед е бил по-тънък, отколкото предполагат моделите, дори преди да удари историческата буря.

Изследователите предполагат, че най-ефективният начин за надеждно откриване на причината е да се поставят сензори пред следващата буря, когато наближава. Събирайки данни, изследователите могат да запълнят празнините и да възстановят събитията.

Учените също така предупреждават, че циклоните ще стават все по-силни в бъдеще, тъй като светът продължава да се затопля, а загубата на морски лед и повишаването на повърхностните температури само ще увеличат продължителността и интензивността на бурите.

Превод: GlasNews