Недалеч от главния вход на пирамидата на Хеопс е ​​открит скрит коридор с дължина девет метра, чието съществуване все още не е известно. Международен екип от учени публикува откритието си в списанието Nature Communications.

Коридорът е открит благодарение на проекта "Сканиране на пирамиди", в който учените използват различни съвременни технологии, за да влязат вътре в пирамидите и да изследват структурата им, без да причиняват щети на самите древни структури.

В случая е използвана мюонна томография, която показва, че от северната страна на Хеопсовата пирамида, недалеч от главния вход към нея, има някакво празно помещение с дължина девет метра и височина и ширина два метра.

Коридорът се намира на 20 метра над нивото на земята, зад така наречения "шеврон" - варовикови блокове, положени под остър ъгъл един спрямо друг. "Шеврон" е една от многото мистерии на пирамидата на Хеопс, учените все още не знаят защо древните строители са положили каменни блокове на това място като "къща".

Тепърва ще се изяснява и предназначението на новооткрития коридор. Мостафа Вазири, ръководител на египетския Върховен съвет по антиките, предполага, че този недовършен коридор може да е служил за разпределяне на тежестта на каменните блокове отгоре равномерно между главния вход и все още неоткрития интериор.

Според Reuters Вазири, говорейки на пресконференция, организирана точно пред пирамидата, казал, че проучването на мистериозния коридор току-що е започнало. Учените планират да разберат какво има под него и какво се намира в далечния край.

Голямата пирамида в Гиза, както се нарича още пирамидата на фараона Хуфу (Хеопс), е издигната около 2560 г. пр.н.е. Това монументално архитектурно съоръжение, едно от Седемте чудеса на древния свят и единственото оцеляло до наши дни, достига височина 139 метра и се състои от няколко милиона варовикови блока с ширина 1-2 метра всеки.

Превод: GlasNews