През последните няколко месеца учените регистрират все повече и повече температурни рекорди, които удрят нашата планета. А някои изследователи дори смятат, че юли 2023 г. може да бъде най-горещият в историята.

Топлината се отразява негативно не само на човешкото здраве, но и на целия живот на Земята от насекоми, животни на сушата до китове и корали в морето. В ново проучване учените се фокусираха върху това как можем да предпазим нашите домашни любимци от изключително горещо време.

За животните в клетка или кошара трябва да обмислите да ги преместите от палещото слънце или поне да построите навес, който да ги предпазва от пряка слънчева светлина, пише IFLScience. Освен това учените предупреждават, че котките, които се разхождат сами из двора, са изложени на особен риск. Факт е, че те могат да се изкачат в оранжерии или навеси. Ако животните са затворени в тях, това може да доведе до топлинен удар, така че трябва да проверите такива места, преди да ги заключите.

Изследователите отбелязват, че за домашните котки и кучета, които прекарват много време навън, не би било излишно да се изградят сенчести места, където да лежат и да се скрият от топлината. Освен това трябва да се уверите, че домашните любимци имат достъп до прясна вода, за да избегнете дехидратация. Изследователите също съветват да се помисли как да се изградят определени места, където животните биха могли да лежат или да играят във водата - това ще им позволи да се охладят.

Изследователите отбелязват, че има няколко други начина, които могат да помогнат на домашните любимци за справяне с топлината, включително:

наличие на хладни повърхности;
замразени лакомства;
вентилатори и климатици.

Учените предупреждават, че в особено горещите дни, кучетата имат значително повишен риск от топлинен удар, когато се разхождат навън в жегата. Ветеринарите съветват в най-горещите дни да се сведе до минимум активността и да се извеждат кучета на разходка само през по-хладната част от деня. Изследователите отбелязват, че най-безопасното време за разходка на кучето е рано сутрин, но дори и по това време ветеринарите съветват да избирате сенчести маршрути с достъп до вода.

Изследователите отбелязват, че хранилките за упражнения и пъзели могат да бъдат чудесен начин да занимавате кучетата, когато е твърде горещо и не е безопасно да излизате навън. Защото тъжната статистика показва, че повече от половината кучета, доведени при ветеринар с тежък топлинен удар, умират.

Също така е важно да запомните, че всеки домашен любимец е застрашен от топлинен удар, ако бъде оставен затворен в колата, поради което учените категорично препоръчват да не оставяте кучета и котки в кола дори и за кратко. Изследователите отбелязват, че по-възрастните и с наднормено тегло домашни любимци са изложени на по-висок риск, но като цяло всяко животно може да се разболее. Освен това учените са установили, че животните с плоско лице, включително френски булдог, котка с плоско лице и зайци, са изложени на повишен риск от топлинен удар.

Ако вашият домашен любимец показва признаци на топлинен удар, ветеринарните лекари съветват да започнете лечението възможно най-скоро, казва Ан Картър, старши преподавател по биология на животните в университета Нотингам Трент - навременната помощ е ключова за спасяването на вашия домашен любимец.

Симптоми на топлинен удар при домашен любимец:

твърд дъх;
умора (залитане при ходене и липса на енергия);
диария;
повръщане;
гърчове;
колапс;
загуба на съзнание.

Ветеринарните лекари настояват, че е важно топлинният удар да се лекува рано, когато домашните любимци се задъхват или имат ниска енергия, тъй като по-напредналата форма увеличава риска от смърт. Изследователите отбелязват, че първата стъпка е да понижите телесната температура на домашния любимец, за това можете да го поставите на сянка, на хладна повърхност или в хладка вода. Не покривайте домашния любимец с нищо, включително мокра кърпа. След тези първи стъпки трябва незабавно да потърсите помощ от ветеринарен лекар.