Amazon унищожава милиони непродадени артикули всяка година, включително смарт телевизори и лаптопи, разкрива разследване.

Кадри под прикритие показват удивителния мащаб на отпадъците от само един от 24 дистрибуторски центъра на компанията в Обединеното кралство.

Продуктите, които често са нови и неизползвани, се сортират в кутии с надпис „унищожи“, включително дронове, сешоари, слушалки и книги.

Бивш служител, който е поискал да остане анонимен, твърди, че персоналът е имал за цел „да унищожава обикновено 130 000 артикула седмично“, предава ITV.

По думите му няма причина да се артикулите да се унищожават.

"Като цяло 50 процента от всички артикули са неотворени и все още са в опаковката си. Другата половина са връщания и в добро състояние.", казва той. Персоналът е бил потресен, че трябва да извършат това.

Почти всички продукти биха могли да бъдат преразпределени за благотворителни организации или за нуждаещи се. Вместо това те се изхвърлят в кошчета, отнасят се от камиони и се изхвърлят в центровете за рециклиране на отпадъци.

Amazon заяви, че не изхвърля никакви артикули на сметището и че в краен случай малък брой продукти (по-малко от 1%) отиват за "възстановяване на енергия". Това е метод за отклоняване на нерециклируеми отпадъци от сметището чрез изгаряне, за да се създаде топлина, електричество или гориво.

Изтекъл документ от склад показва, че само за една седмица над 124 000 артикула са маркирани като „унищожи“.

За същия период от време само 28 000 артикула са били означени като „дарявам“.  Мениджърът, който говори пред ITV, каза, че след няколко седмици до 200 000 артикула могат да бъдат означени като „унищожи“. Причината е обвинения за бизнес модела на Amazon.

Много доставчици от цял ​​свят избират да съхраняват своите продукти в огромните складове на онлайн гиганта. Но колкото по-дълго стоките остават непродадени, толкова повече се таксува дадена компания да ги съхранява и в крайна сметка е по-евтино да се изхвърлят.

Това, което Amazon прави, не е незаконно и правителството е изправено пред призиви за намеса в законодателството.

Един от тези складове - в Дънфърмлин, е само на 40 мили от Глазгоу, където Великобритания ще бъде домакин на най-голямата в света конференция за климата през ноември.

Говорителят на "Грийнпийс" Сам Четан-Уелс заяви: „Това е невъобразимо количество ненужни отпадъци и е просто шокиращо да видим, че компания за милиарда паунда се отървава от запасите по този начин."

„Ние работим за постигане на цел за нулево изхвърляне на продукти и нашият приоритет е да препродадем, дарим на благотворителни организации или да рециклираме всички непродадени продукти.

Не се изпращат артикули на сметището във Великобритания. В краен случай ще изпратим артикули за "възстановяване на енергия", но работим усилено, за да намалим броя на случаите до нула. “, заявиха от Amazaon в отговор на разследването.

 

Превод: GlasNews.bg