Германски археолози откриха женско погребение, което датира от 600 г. сл. Хр. Жената е била погребана заедно с доста рядък предмет - метален сгъваем стол, пише Live Science.

Археолозите често намират монети, оръжия, бижута и други ценни артефакти в гробовете на знатни хора от миналото. Но учени от Баварската държавна служба за защита на паметниците, Германия, са открили наистина рядък погребален предмет в югоизточната част на Германия - метален сгъваем стол.

Този стол, чиято метална рамка е запазена само, е с размери 70 на 45 см в сгънато състояние и е открит в погребението на знатна жена, починала на възраст 40-50 години.

древен метален стол
Снимка: Live Science

Според археолога Хуберт Фер тази жена е била погребана през 600 г. сл. Хр., но досега нищо не се знае коя е тя. Предметите, открити в гроба, показват, че тя определено е имала висок социален статус.

Учените смятат, че въпреки че е оцеляла само металната част на стола, е възможно той да е направен от други материали като дърво и кожа. Според археолозите погребенията с такива столове са голяма рядкост. Например в Германия преди това е открит само един такъв гроб от ранното средновековие, а в цяла Европа те са само 29. Освен това само в шест погребения такива столове имат метална рамка.

Тъй като тези предмети са толкова редки в древните погребения и са имали значително символично значение в древните общности, учените наричат ​​тези погребални предмети специални подаръци.

артефакт от древно погребениеСнимка: Live Science

„Сгъваемите столове са имали специално символично значение в миналото и са били използвани като знак за разграничение или знак за власт от онези, които са имали високо социално положение. Това се отнася главно за мъжете. Изненадващо е, че жените са били погребани в повечето от древните открити гробове с такива столове", казва Фер.

В допълнение към стола в погребението учените откриха много други предмети, включително перлена огърлица с малки разноцветни стъклени мъниста, както и колан с няколко брошки. Намерена е и животинска кост, вероятно кравешка.

Археолозите откриха и погребение на мъж до жената. Въпреки че самоличността на този човек също е неизвестна, той е погребан с пълен комплект оръжия, включително копие и щит, както и други ценни артефакти. В близко бъдеще учените планират да проведат задълбочен анализ на намерените предмети и човешки останки, за да разберат кои са те.

Превод: GlasNews