От хилядолетия хората са използвали ароматерапията като подпомагаща физическото и емоционално добро състояние. Ние можем да проследим нейното използване в миналото най-малко до древните египтяни, които са познавали терапевничната сила на етеричните масла. Ароматерапията се използва здравословно и в Далечния изток, специално в Китай. Маслата се извличат, както от цветовете на някои растения, така и от листата на други. Според научни изследвания маслата имат ефективно действие при лекуване на подтиснатост и депресия. Те стимулират нервите в обонятелните органи, които са свързани директно с онези части от мозъка, които контролират емоциите.

Освен ако човек не е алергичен към някои от съставките, ароматерапията няма странични ефекти. Болката, умората и стреса биват победени от аромата на цветя и билки.

За масаж, подходяща основа е: бадемовото, слънчогледово или от гроздови семки масло.

Масажът е приятен и отпускащ, но е нужно да посетите специалист, които да го извърши така, че да има максимален ефект. След масажа не мийте тялото си няколко часа за да попие етеричното масло добре в кожата.

За вана: неароматизиран лосион или пяна за вана, добавени към водата

Ваната с етерични масла е много приятна и отпускаща. След като добавите маслото с основа, пуснете си приятна музика, затворете вратата на банята, отпуснете се и потопете възприятията си в ароматния свят.

Може да добавите ароматни свещи или „индийски пръчици”.

Ароматерапия за дома

как да върнем хармонията в дома си с помощта на ароматерапията? Кои са най-подходящите аромати за всяко помещение? Как с помощта на маслата да се чувстваме по-най-добрия възможен начин вкъщи?

Антре/Коридор

Когато се прибираме вкъщи обикновено искаме да се почувстваме спокойни, приветствани, балансирани. Можем да направим това като използваме етерично масло или пръчица с аромат на ванилия, грейпфрут или канела. Тези аромати освежават и в същото време успокояват нервната система и сякаш ни казват: „Добре дошли у дома…“

Всекидневна

Нашата всекидневна е мястото, в което се събираме, за да си приказваме с приятели, да гледаме филм, да изпием чаша вино с любимия… За нея най-подгодящ е ароматът на тамян. Той едновременно успокоява и тонизира нервната система, за да можем да останем будни, активни и в същото време релаксирани.

Кухня

Цитрусовите аромати са най-добрите есенции, които можем да използваме, за да освежим кухнята си. Те освежават пространството и премахват ненужните миризми на готвено. Аромати като портокал, грейпфрут, мандарина, мента и канела са идеалните есенции, които можем да сложим в дифузера, докато приготвяме нещо вкусно за хапване за себе си и нашите любими хора.

Спалня

Тук зависи много какво искате да правите – сън или секс? Ако сте уморени и искате да заспите доверете се на лавандула и лайка. Комбинацията между двете етерични масла ще ви помогне да заспите бързо и да имате наистина дълбок и възстановяващ сън.

Ако искате обаче да създадете романтична или страстна атмосфера в спалнята си доверете се на иланг иланг, сандалово дърво и роза. Те ни настройват на по-чувствена вълна и действат като натурален афродизиак.

Избиране на етеричните масла
Между многото етерични масла предлагани в търговската мрежа, съществуват някои, които можете са използвате поради техните успокояващи и релаксиращи свойства.
Представяме ви най-често използваните етерични масла:


1. Маточина (Melissa officinalis)
Етеричното масло от маточина е известно на ароматотерапевтите под името мелиса. Те използват неговите успокояващи свойства за отстраняване на депресията и разсейване на черните мисли. Прибавете 5-6 капки от мелиса към водата за баня.


2. Лайка ( Matricaria chamomilla)
Това масло често се използва в ароматотерапията за успокояване на изопнати нерви. Вие може да го използвате, като прибавите 5 или 6 капки към водата за баня, или в състава на масажно масло, като прибавите 2 капки от него към 5 чаени лъжички масло от соя.


3. Монарда (Monarda didyma)
Ароматотерапевтите са установили, че това масло действува особено добре при депреси, като също и подпомага организма в борбата му с инфекциите.


4. Лавандула (Lavandula angustifolia)
Лавандуловото  масло е известно със способността си да лекува изгаряния и рани, но също така оказва отлично релаксиращо действие. Разредете капка лавандулото масло и я прибавете към водата за къпане на бебето, за да му помогнете да заспи.


5. Роза (Rosa spp.)
Розовото масло се получава от видовете маслодайна, столистна и разноцветна роза. Ароматотерапевтите особено много го ценят поради въздействието му при състояния на напрежение при жените, особено при депресия след раждане  и стресови състояния след разочарования от скъсване на отношения.


6. Сандалово дърво (Santalum album)
Маслото, получено от сандаловото дърво е с тежък, луксозен аромат и се използва при напрежение и подтиснатост. Известно е също като средство, стимулиращо сексуалните отношения.


7. Гераниум (Pelargonium spp.)
Може да видите маслото от гераниум да се продава като “Bourbon-la-Reunion”, на името на острова, откъдето е произлязло растението. Гераниевото масло действа релаксиращо в малки количества и е подходящо за включване в масажни масла. Разредете 2 капки от него в 2 чаени лъжички соево масло.


8. Кананга (Cananga odorata)
Силно ароматичното канангово масло се получава от „парфюменото дърво”, срещащо се в Далечния Изток и може да се използва за ароматизиране на водата за баня. То има седативно и антидепресивно действие и се прилага при състояния на шок и болка. Тъй като е с тежка миризма, трябва да се използва умерено.


9. Босвелия (Boswellia thurifera)
Извлеченото от смолата на това дърво етерично масло действа успокояващо и засилва дишането. Използвайте неговите изпарения за постигане на съзерцателно състояние по време на медитация. Прибавете 5 капки от маслото към водата за баня.


10. Портокалови цветове (Flores aurantii)
Това масло се получава от горчивото портокалово дърво. При състояния на нервно напрежение и подтиснатост ще подейства успокояващо; използва се също за предизвикване на сънно състояние. Вие може да си приготвите масажно масло чрез смесване на 5 капки от това масло с 2 чаени лъжички соево масло.