След твърде много кафе може да се почувствате и неприятно, но въпреки това любителите на напитката не пропускат консумацията ѝ. Дори и да се намират в Космоса.

Във видео, публикувано по повод  Международния ден на кафето, Саманта Кристофорети, астронавт от Европейската космическа агенция (ESA), разкри как е направила сутрешното си кафе. Това става без гравитация по време на престоя ѝ на Международната космическа станция (ISS).

Използвайки специално проектирана „космическа чаша“, г-жа Кристофорети успя да изпие сутрешната си напитка без затруднения –  обикаляйки на 420 км височина над най-близкото кафене.

Видеото е заснето миналата година по време на 170-дневния престой на Кристофорети в орбита, по време на който тя стана първата жена командир на МКС. Тя пристигна на МКС на 27 април 2022 г. и се върна на Земята на 14 октомври.

Кадрите показват как италианската астронавтка внимателно налива кафето си от запечатана торбичка в чаша с любопитна форма.

 

За астронавтите дори използването класическа чаша е сериозно предизвикателство, но това изобретение позволява на обитателите на МКС да се насладят на някои от простите удоволствия от земния живот.

Друг вариант за астронавтите, които търсят любимата напитка, е с пиенето му от алуминиеви торбички, предварително напълнени с лиофилизирано кафе, мляко и захар, в които може да се изпомпва гореща вода.

 „В космически кораб, ако не се разберат ефектите от повърхностното напрежение, течностите (напр. вода, гориво) могат да бъдат почти навсякъде в контейнера, който съдържа тях. Ето защо в космоса ще видите само астронавти да пият от торби със сламки, така че да могат напълно да сгънат торбата, за да осигурят излизането на течностите“, обяснява ученият от НАСА д-р Марк Вайслогел, който помогна за проектирането на чашата.

За да преодолее тези проблеми, НАСА създава приспособлението, което има интелигентна геометрия, за да използва физиката на повърхностното напрежение.

Докосването на устните  до ръба на космическата чаша създава „капилярна връзка“, изтегляйки течността в устата ви почти по същия начин, по който хартиената кърпа попива вода.

Същите закони на физиката, които помагат да налеете кафе от чаша в устата си, засягат всички течности. Независимо дали на Земята, или в Космоса.

Както обяснява д-р Wesilogal, наблюдението как космическата чаша работи при нулева гравитация ще помогне на учените да научат за всичко от „получаването на последната капка гориво за ракетен двигател или доставянето на перфектната доза лекарство на пациент“.

Експериментите, извършени върху космическата чаша, също ще помогнат за предотвратяване на бедствия при бъдещи космически пътувания на дълги разстояния, като пътуване до Марс.

Това не е първият път, когато науката се занимава с получаване на по-добри напитки на борда на МКС.

През 2015 г. Италианската космическа агенция, работеща с инженерната фирма Argotec и компанията за кафе Lavazza, проектира машината Isspresso: първата в света машина за еспресо при микрогравитация.

Машината от 44 фунта (20 кг) прекара две години на борда на МКС и използва стоманени хидравлични тръби, за да произведе чаша прясно горещо еспресо за около три минути.

Дори с усъвършенствания дизайн на машината, кафето все още се изпомпва в торбичка за пиене, така че любителите на все пак ще трябва да използват космическата чаша, за да се насладят на аромата на своята напитка.