Българските червени чушки са един от продуктите, които са изключително полезни за мозъка, твърди известната руска диетоложка Марина Макиша.

Тя подчерта, че микроелементите, които предпазват кръвоносните съдове, са антиоксидантите в зеленчуците и плодове, включително горските.

"Включително витамини А, С и Е. Те защитават съдовата стена и предотвратяват старчески мозъчни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и други", добавя специалистката, цитирана от БГНЕС.

Макиша съветва всеки ден да се яде поне половин килограм пресни зеленчуци, плодове и горски плодове всеки ден, като обеляза, че освен в българските червени чушки и пипер, жизненоважният за мозъка витамин С се съдържа още в отварата от шипка, касиса и кивито.

Освен това диетоложката препоръчва да се приема всекидневно около 30-50 грама мазна риба или добавка омега-3 добавка.