Разновидност на бамбук, известен също като хенон (Phyllostachys nigra var. Henonis), е доста уникален, тъй като цветът му може да се види само веднъж на всеки 120 години. Учените предупреждават, че това трябва да се случи скоро.

Тъй като цветът на растението може да се види само веднъж на повече от 100 години, ботаниците нямат много шанс да проучат как бамбукът успява да се възстанови. Последният голям цъфтеж се случи през 1908 г., но известно цъфтене на бамбук се наблюдава и през 1903 г. и 1912 г. Изследователите очакват следващият голям цъфтеж на бамбук да се случи през 2028 г.

В проучване от 2020 г. учени от университета в Хирошима се опитаха да проучат растението и да разгадаят мистерията как то успява да се регенерира. Резултатите бяха много вълнуващи - изследователите установиха, че следващият мащабен цъфтеж може да бъде катастрофа за производството на бамбук и околната среда, пише IFLScience.

Според първия автор на изследването, Тошихиро Ямада, той и неговият екип са установили, че бамбукът не произвежда жизнеспособни семена, които в крайна сметка могат да покълнат. Всъщност това доведе до спиране на производството на издънки след цъфтежа. Освен това учените също не са наблюдавали признаци на регенерация на този бамбук след цъфтежа през следващите три години. Наблюденията на екипа също не разкриват безполово размножаване на растението.

Изследователите отбелязват, че всички стъбла на мястото на изследването са умрели. Сега учените се опасяват, че нещо подобно ще се случи през 2028 г., когато трябва да дойде масовият цъфтеж на този вид бамбук. В резултат на това може напълно да изчезне от лицето на земята, тъй като е много трудно да се възстанови след цъфтежа.

Екипът предполага, че регенерацията на растението вероятно ще бъде доста бавна и може да отнеме няколко години. Предполага се, че през този период не може да се бере бамбук, което означава, че това ще има и икономически ефект. Освен това учените смятат, че масовото изчезване на бамбук след цъфтежа може да доведе до драстични промени в растителността и земното покритие.

Превод: GlasNews