От десетилетия учените предупреждават, че до средата на века светът ще се изправи пред нови климатични реалности. Ново проучване обаче предполага, че до края на този век една пета от прогнозираното население на Земята ще бъде напълно под границата на климатичния комфорт.

Изследователите смятат, че сегашната политика за ограничаване на глобалното затопляне не е достатъчна и това неизбежно ще доведе до факта, че до 2100 г. 22% от населението на нашата планета ще се изправи пред екстремни и потенциално животозастрашаващи горещини, пише Science Alert.

Тим Лентън, директор на Института за глобални системи към Университета на Ексетър, каза, че той и колегите му са установили, че до края на века повърхностната температура на Земята ще се повиши с 2,7 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива. Изследователите вярват, че те неизбежно ще доведат повече от два милиона души, около 22% от потенциалното население на Земята, далеч отвъд зоната на климатичен комфорт, която е позволила на човечеството да процъфтява от хилядолетия.

При този сценарий жителите на страните с най-много хора се очаква да изпитат безпрецедентни горещи вълни, включително:

Индия - 600 милиона;

Нигерия - 300 милиона;

Индонезия - 100 милиона;

Филипините и Пакистан - по 80 милиона.

Лентън вярва, че тези дълбоки промени в обитаемостта на повърхността на нашата планета биха могли потенциално да доведат до широкомащабна реорганизация на континентите, на които живеят хората.

В същото време изследователите отбелязват, че ако човечеството успее да ограничи глобалното затопляне до нивото от 1,5 °C, определено от Парижкия договор за климата, подписан през 2015 г., това потенциално може да намали броя на изложените на риск до по-малко от 0,5 милиарда души. Изследователите отбелязват, че по този начин около 5% от населението на 9,5 милиарда души, които се очаква да населяват планетата, ще бъдат изложени на риск.

Според Лентън климатичният модел показва, че за всеки 0,1°C затопляне над настоящите нива, около 140 милиона повече хора ще бъдат изложени на чудовищна топлина. Имайте предвид, че преди около 40 години само около 12 милиона души по света са били изложени на такива екстремни температури, но всяка година, уви, ситуацията само се нагрява.

Превод: GlasNews