Група психолози наскоро споделиха прозрения за природата на срама и неговото въздействие върху човешкото поведение. Те направиха интересно заключение: оказва се, че някои хора наистина са устойчиви на срам и това може да бъде предимство.

Психолозите казват, че някои хора изначално са лишени от способността да изпитват срам. Изненадващо, тези хора невинаги са били антисоциални или деструктивни, както си мислите. Всъщност някои от тях са били доста успешни и ефективни в личния и професионалния си живот.

Това е интересен обрат в нашето разбиране за срама. Склонни сме да мислим за липсата на срам като за отрицателна черта, която имат социопатите или нарцисистите. Но тези размишления предполагат, че липсата на срам в определени ситуации може да има благоприятни последици, пише BBC Science Focus. Например, може да насърчи смели действия, вземане на решения и поемане на риск, което може да доведе до значителни лични или обществени печалби.

Експертите внимателно отбелязаха, че техните открития не означават, че безсрамието по своята същност е добро. Всъщност срамът, колкото и неприятен да е той, играе важна роля в социалното ни взаимодействие. Не ни позволява да се държим по начин, който вреди на другите и нарушава обществения ред. Хората без чувство за срам могат да бъдат опасни, защото може да не виждат вредата, която причиняват на другите.

Има обаче повече доказателства, че в историята на срама има нещо повече, отколкото сме свикнали да виждаме. Разбирането как работи срамът, защо съществува и защо някои хора изглежда са лишени от него може да даде важна представа за човешкото поведение и обществото.

От гледна точка на практическо приложение, темата за безсрамието като ситуационно положителна черта може да има значителни последици за различни области, включително психология, бизнес и политика. Например, разбирането на механизмите зад срама може да помогне на професионалистите по психично здраве да лекуват по-добре състояния, свързани с прекомерен срам, като тревожност и депресия.

Освен това, признаването на потенциалните ползи от определени нива на безсрамие може да повлияе на начина, по който подхождаме към лидерството и вземането на решения в бизнеса и политиката. Може би има място за безсрамници в движението на прогреса и иновациите.

Науката продължава да изучава тази завладяваща тема всеки ден. Бъдещите изследвания биха могли да се задълбочат в невробиологичните основи на срама, да проучат дългосрочното въздействие на безсрамието върху живота на човек и да разработят стратегии, които да помогнат на хората да се справят и да разберат по-добре чувството.

В свят, който често изглежда преливащ от безсрамно поведение, тази гледна точка на професионалните психолози осигурява внимателно и нюансирано разбиране на това какво означава да изпитваш или да не изпитваш срам. Това ни напомня, че докато срамът може да бъде болезнен, той също играе важна роля в нашия живот и общности. И, изненадващо, при определени обстоятелства безсрамието невинаги е нещо лошо.

Превод: GlasNews