От десетилетия съществува убеждението, че противоположностите се привличат. Твърди се, че намираме за по-привлекателни хората, които са коренно различни от нас, но сега изследователите смятат, че това не е съвсем вярно.

Новото изследване е проведено от психолози от Университета на Куинсланд в Бризбейн (Австралия). Изследователите са избрали общо 682 хетеросексуални реципиенти и са записали общо 228 бързи срещи в лабораторията: 1188 взаимодействия между партньори от една и съща етническа принадлежност, 1097 взаимодействия между партньори от различни етнически групи.

Всяка среща продължава не повече от три минути, след което участниците са помолени да попълнят въпросник, за да оценят привлекателността и добротата на лицето на партньора си. Учените също са използвали снимки на партньори за срещи, за да определят приликите в лицата им.

Резултатите от изследването показват, че приликата на лицата е повлияла на възприемането на привлекателността на получателите, пише Daily Mail. С прости думи, участниците в експеримента, които нарекоха партньора си привлекателен, всъщност изглеждаха като него. Получателите също са получили по-високи оценки за привлекателност от партньори от същия етнос.

Изследователите също така откриха, че приликата на лицата се оказа индикатор за възприемана доброта, независимо от етническата принадлежност. Изследователите смятат, че подобните лица вероятно са сигнал за родство - хората имат определено усещане, че си приличате, което означава "принадлежат един на друг и могат да се доверят един на друг". Обърнете внимание, че предишни проучвания на учени са показали, че признаците на родство могат да намалят сексуалната привлекателност на дадено лице, поради подсъзнателното осъзнаване на „цената на кръвосмешението“.

Според водещия автор на изследването Ейми Джао от Университета на Куинсланд, вероятно има някаква „генетична основа“ кои лица ни се струват по-привлекателни. Изследователите също така установиха, че жените оценяват мъжките черти на лицето като по-привлекателни при мъжете, докато мъжките черти на лицето при жените се свързват с по-ниски оценки за привлекателност.

Сега изследователите вярват, че ние всъщност сме склонни да избираме партньори, които наистина приличат на нас. Предполага се, че сходството създава усещане за „родство“ и това увеличава шансовете ни да станем двойка. Изследователите също установиха, че чертите на лицето, подобни на нашите, се свързват с доброта, разбиране и се считат за надеждни.

Имайте предвид, че учените преди това са се опитвали да разберат защо има привличане между хора, които си приличат. Някои изследователи дори предполагат, че това се дължи на факта, че подсъзнателно сме привлечени от някой, който изглежда като член на семейството.

Превод: GlasNews