За 5-членното нидерландско семейство, което обикаля света през последните 5 години, установяването в определен град доскоро изглеждаше невъзможна мисия. Но след посетени близо 40 държави, Португалия, която е едно от последните места в Европа с нулев данък върху криптовалутите, се оказва твърде примамлива дестинация за т.нар. „биткойн семейство“, пише CNBC.

В Португалия не плащате данък върху капиталовите печалби и търговията с криптовалути. Това е страхотно, същински биткойн рай“, каза Диди Тайхуту, главата на „биткойн семейството“.

Диди Тайхуту, заедно със съпругата си и трите си деца, разпродава всичките си активи и купува биткойни през 2017 г., когато струваха около 900 долара за брой. Най-голямата криптовалута в света в момента се търгува около 41 хил. долара, след като достигна връх от около 69 хил. долара през ноември.

Въпреки че не разкрива точния размер на криптопортфейла си, 43-годишният баща казва, че пази криптобогатството на семейството в тайни трезори на четири различни континента. Следователно техният криптозалог е достатъчно голям, за да си струва прекосяването на целия свят, за да осребрят децентрализираните си пари.

С такова притежание на криптовалута данъчните облекчения в Португалия със сигурност са от голяма полза на семейството, а освен това страната предлага и приятен начин на живот. През 2021 г. държавата се нарежда на четвърто място в Глобалния индекс на мира и оглавява списъка на най-добрите страни за чужденци. При последното преброяване на населението пък се оказва, че броят на чуждестранните жители в Португалия се е увеличил с 40% за едно десетилетие.

Братята и сестрите на Диди Тайхуту също са склонни да се преместят на Иберийския полуостров. В момента те продават къщите си и инвестират парите си в биткойн.

Всички ще пътуваме заедно като едно голямо биткойн семейство, което, разбира се, е наистина уникално“, каза Тайхуту.
0% данък върху биткойн
За разлика от САЩ, където третират виртуалната валута като актив, облагайки я подобно на акции или недвижими имоти, Португалия разглежда криптовалутите като форма на разплащане. Това разграничение променя „правилата на играта” по отношение на данъците.

„Капиталовите печалби, произтичащи от криптотранзакции като теглене и сделки, не подлежат на данък върху доходите на физическите лица“, обясни Шехан Чандрасекера, ръководител на звеното за данъчна стратегия в софтуерната компания за криптоданъци CoinTracker.io.

Това означава, че подобно на други валути, печалбите от покупка или продажба на криптовалута не се облагат с данък. Освен това криптотранзакциите или плащанията, както и обменът на биткойни за фиатни пари, също не подлежат на облагане с ДДС.

Това прави Португалия наистина привлекателно място за живеене за криптопотребителите“, допълни Чандрасекера.
Единственото изключение от щедрата криптосхема на страната се отнася до компании, регистрирани в Португалия, които търгуват с криптовалута. Тези предприятия трябва да плащат някои данъци, но само при определени обстоятелства.

Ако печелите криптовалути, предоставяйки услуги в Португалия, трябва да плащате данък върху тях, но в момента аз не печеля нищо в страната. Съответно данъкът за мен е 0%“, обясни Тайхуту.
По думите му процесът на установяване на семейството в страната е бил сравнително гладък и не е изисквал преминаване през много препятствия. Въпреки че не притежават никаква собственост, членовете на семейството се считат за официални жители на Португалия. И за разлика от други криптоданъчни убежища, като Пуерто Рико, от тях не се изисква да прекарват определен брой дни в страната.

Гражданите на Европейския съюз имат право на постоянно пребиваване в Португалия. За емигрантите извън ЕС страната предлага няколко алтернативи за пребиваване, включително златна виза и виза D7 (известна още като виза за пенсиониране или виза за пасивен доход), които привличат богати чужденци. Португалската златна виза се дава на тези, които купуват имот и/или инвестират определена сума в страната.

Има и стъпки, които включват получаване на данъчен идентификационен номер, откриване на банкова сметка и официално кандидатстване за пребиваване. Компании като Plan B Passport рационализират процеса на кандидатстване за чужди граждани.

Не е нужно да сме там постоянно и това е хубавото. Няма някакво изискване за това да останете един или няколко дни в Португалия, и по този начин нещата стават по-лесни“, заяви Диди Тайхуту.
Главният изпълнителен директор на Plan B Кейти Анонина казва, че компанията е помогнала на стотици хора от страни като САЩ, Великобритания, Австралия и Канада да получат втори паспорт в една от седем страни, включително Португалия. Паспортът на Plan B успешно се компилира с програмите за пребиваване или гражданство срещу инвестиция на всяко правителство.

„Това е основно дарение във фонда за устойчив растеж на страната. Клиентите правят дарение от 100 хил. до 150 хил. долара, плюс някои държавни такси за надлежна проверка и след това дават още около 20 хил. долара за юридически такси”, казва Анонина.

Пуерто Рико – алтернативата за гражданите на САЩ

Преместването в Португалия, заради освободения от данъци крипто живот, не е толкова лесно за американците. 

„Ако данъкоплатецът има зелена карта и е гражданин на САЩ, или е чужденец, пребиваващ там, той дължи данък на САЩ върху всички печалби от криптовалута, независимо къде се намира към момента“, обясни Джон Фелдхамър, партньор в адвокатска кантора Baker Botts и бивш старши съдебен процесуален представител на IRS.

„Също така няма значение дали са с двойно гражданство. Ако са граждани на САЩ, те дължат американски данък върху световния си доход“, допълни Фелдхамър.

„Когато данъкоплатец от САЩ се изселва, той обикновено подлежи на т.нар. „данък излизане“, който по същество е равен на това, на което данъкоплатецът би бил подложен, ако продаде цялото си имущество в деня преди да се откаже от гражданството си“, продължи Фелдхамер.

Ето защо много притежатели на американски паспорти се стремят да стоят по-близо до дома и се отправят на юг към Пуерто Рико - американска територия, която предлага адекватни данъци на отговарящите на условията жители.

В САЩ инвеститорите плащат до 37% за краткосрочни капиталови печалби и до 20% за дългосрочни печалби, което се отнася за крипто и други активи, държани повече от година. Едно от данъчните облекчения на острова, съгласно Закона за индивидуалните инвеститори, намалява това данъчно задължение до нула, ако са изпълнени определени условия. Това е особено важно за предприемачите и криптотърговците. Съществува и голям данъчен стимул за собствениците на фирми, които са решили “да пуснат корени” в Пуерто Рико.

Компаниите в континенталната част подлежат на 21% федерален корпоративен данък плюс държавен данък, който варира. Ако една фирма изнася услугите си от Пуерто Рико в САЩ или където и да е другаде, те плащат 4% корпоративен данък. 

Емигрантският живот в Португалия

Уаут Дели, който проучва криптовалутите и тяхната основна технология от 2013 г., работи дълго време като международен мениджър "Продажби" в компания за поцинковане в Гент, Белгия. В един момент той решава да продаде къщата си и да инвестира в токени, след което тръгва на път, точно както Диди Тайхуту. След няколко месеца пътуване из Европа, през първите дни на пандемията от COVID, Дели в крайна сметка се установява в Португалия.

„Във всеки един момент имам може би максимум 10 хил. евро (11 450 долара) в банковата си сметка. Всичко останало винаги е в криптовалута“, каза Дели.

За него установяването в Португалия се оказва решение с голям смисъл.

Криптовалутите в Белгия са масово обложени с данъци. Щях да съм изправен пред данъчно задължение от близо 40%, ако бях останал в Белгия. Затова ако искате да удвоите пачалбата си, просто се преместете в Португалия”, каза още той.
Уаут Дели се установява в Лагос, който се намира в югозападния край на Португалия. Там той е намерил вила с дългосрочен наем, която по думите му, е била „много евтина“. Това за него е достатъчно условие, за да заживее там.

Според Дели животът в Португалия е доста лесен. Той казва, че Алгарве предлага предимствата на Лос Анджелис - топъл климат и страхотен сърф, дори с един плюс - няма задръствания.

„Пълно е с емигранти. Това е просто рай“, продължи Дели.

Той обясни, че познава поне трима биткойн милиардери, които живеят наблизо, плюс още поне 12 души (предимно от Обединеното кралство), които ще се преместят в Португалия през следващите няколко месеца заради големите облекченията за криптоданъците.

Дели не говори португалски, но казва, че това не е проблем за него, защото всички говорят английски. Освен това е заобиколен от много съмишленици и криптоинвеститори, пише economic.

„Тук всеки има криптовалута. Всеки знае какво е биткойн. Всеки го има”, каза още той.

Уаут Дели вярва, че миграцията на криптоинвеститори е добър фактор и за Португалия.

Младите хора напускат страната, съответно правителството се опитва да бъде по-отворено към хора с капитал, към т.нар. дигитални номади“, допълни Дели.
Междувременно семейство Тайхуту казват, че искат да разчупят правилата в Португалия, като построят свое собствено криптоселище.

В момента “биткойн семейството” масово изкупува недвижими имоти в три различни парцела по южното крайбрежие на страната в Алгарве. Планът е общността да се управлява по децентрализиран начин, при който земята се разделя на квадратен метър и се продава като незаменими токени или NFT, за да се означава като собственост.

Тайхуту също иска да копае биткойни със слънчева и вятърна енергия и след това да използва топлината, произведена от платформите, за затопляне на къщи през зимата, в нещо като затворена система.

Работният план на семейството засега е да се използва децентрализирана автономна организация (DAO), която да управлява общността. DAO работи въз основа на блокчейн технология.

„Искаме да изградим децентрализиран начин на живот, който е бъдещето“, заключи Диди Тайхуту.