29-годишната американска YouTube звезда Юджиния Куни, която има над 2,3 милиона абонати в канала, стана известна не толкова със съдържанието си, говорейки за грим и мода, а с външния си вид. С височина 180 см, тя тежи само 40 кг и има изразена анорексия. Това обаче никак не я притеснява и тя с удоволствие показва тоалетите си. По-специално, момичето подхвана тренда барбикор и изпробва костюми в стила на легендарната кукла, филмът за който се играе по целия свят с голям успех.

Във вирусното видео, което до момента има над 16,5 милиона гледания, публикувано в TikTok, Instagram и Twitter, блогърката може да се види облечена в розов костюм от две части, руса перука и розова каубойска шапка. Куни направи ярък грим на очите и боядиса устните си с тъмно розово червило. След това пробва още няколко тоалета в стил Барби.

Потребителите обаче не бяха особено впечатлени от изображението. Те се притесняват повече от слабостта на Юджиния, която открито наричат ​​нездравословна. Самата авторка на блога продължава публичната си борба с хранителното разстройство.

Тя за първи път предизвика възмущение през 2013 г., когато започна да публикува видеоклипове на кльощавата си физика в платформа за споделяне на видео, където изгради база от лоялни фенове с уроците си за красота. Сред нейните абонати тези, които слушаха съвети за грим, бяха много по-малко от хората, които наблюдаваха развитието на анорексията. Мнозина се оплакват, че нейният канал се гледа от деца, които могат да последват примера й и да доведат тялото си до същото. Нещо повече, те дори направиха петиция с искане тя да бъде забранена от YouTube, твърдейки, че пропагандира анорексия, и да потърси медицинска помощ. Тогава подписите си оставиха повече от 18 хиляди души.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Eugenia Cooney (@eugeniacooney)

„Как може това изключително болно момиче да засегне милиони деца? Сметките й трябва да бъдат затворени и тя трябва да бъде хоспитализирана“, „Толкова тъжно. Тя ще умре, ако не бъде лекувана скоро. Ужасно е. Кои са тези хора, които снимат, гледат и подкрепят това?", "Уау.. Толкова е тъжно. Не мога да не й съчувствам", "Тя буквално чука на вратата на смъртта." Изключително тъжно“, – такива коментари най-често остават под видеото й.

Момичето не остана безмълвно.

„Някои хора казват, че оказвам лошо влияние върху момичетата. Просто искам да знаете, че наистина никога не съм се опитвала да оказвам лошо влияние на YouTube или да оказвам лошо влияние на някого. Никога не бих искала да направя това .. Никога не съм казвала на никого да се опита да отслабне или да промени външния си вид или да стане като мен", каза тя.

 

През 2019 г. Куни си взе почивка от социалните мрежи и започна лечение, но когато се върна, феновете й видяха, че борбата с анорексията все още не е донесла видими резултати.

Анорексията е хранително разстройство, което кара хората да бъдат обсебени от образа на тялото си и това, което ядат. Според клиниката Mayo, хранителното разстройство също включва емоционални и поведенчески проблеми, които карат човек да страда от нереалистично възприемане на телесното тегло заедно с изключителен страх за наддаване на тегло или затлъстяване.