Студентка успешно обжалва глоба за паркиране от £60, след като използва писмо, написано от ChatGPT.

Когато Мили Хултън получила известието за нарушението от градския съвет на Йорк, се изкушила да плати, а не да прекара време в съставяне на отговор. Тогава обаче тя избрала да потърси помощ от ChatGPT.

„Моля, помогни ми да напиша писмо до съвета, те ми наложиха глоба за паркиране“, написала тя до изкуствения интелект. Оказва се, че с генерирания отговор, който бил препратен до властите, глобата била оттеглена.


Хултън разказва пред BBC, че глобата била издадена погрешно за паркиране на нейната улица - тъй като тя имала разрешително да спира там.

Студентката споделя, че е обмисляла да плати глобата, защото била заета с образованието си. Но отчела, че става въпрос за недоразумение, което може да избегне. Тя срещнала трудности във формулирането на отговора към властите, съдържащ всички детайли за станалото, за това прибегнала до помощта на  ChatGPT.

„Въведох всички подробности за това къде и кога се е случило, защо не е редно, заедно със справката за глобата, а информацията бе върната в перфектен отговор, който пристигна в рамките на минути“, разказва момичето.

Мис Хултън определя отговора на ChatGPT за „страхотен“, като според нея чатбота е обяснил ситуацията перфектно.

„Пишеше, че съм студент и че съм платила разрешителното си за две години и няма да паркирам  някъде, където не трябва.

Тя разказва, че се е почувствала облекчена, когато е получила писмото на местните власти за отмяна на глобата. Хултън споделя, че  използва технологията от известно време. Като с нейна помощ е организирала и лов на великденски яйца за клуба по бягане, в който членува.

Чатботовете с изкуствен интелект са предназначени да отговарят на въпроси, като намират информация и я представят по реалистичен начин. Въпреки че изглежда изключително функционална създателите на платформата признаха, че системата може понякога да пише правдоподобно звучащи, но неправилни или безсмислени отговори.