Плодовете на черницата имат невероятни здравословни свойства. Те помагат за подобряване на имунитета, защитават сърцето и правят кожата ви блестяща.

Черниците, подобно на другите горски плодове, имат уникален хранителен профил, съдържащи полифеноли, антоцианини и други антиоксиданти. Те помагат за укрепване на здравето, предпазват от въздействието на свободните радикали, подобряват състоянието на кожата и косата. Stylecraze пише за това.

Технически, черницата не е едно зрънце, а концентриран плод, в който малки плодове са струпани около централна ос.

Черницата съдържа много полезни витамини и минерали, но в същото време не е висококалорична. Черните черници съдържат повече антиоксиданти и имат по-добър вкус от белите черници. Една порция плодове от черница има само 60 калории, което я прави незаменим компонент на всяка диета. Какви други полезни свойства имат плодовете на черницата?

Подобрява храносмилането

Черницата допринася за хармоничното функциониране на стомашно-чревния тракт, помага да се отървете от запек, подуване на корема, както и да отслабнете. Черниците съдържат много диетични фибри, те са отговорни за правилното храносмилане.

А правилната работа на стомашно-чревния тракт допринася за поддържане на оптимално тегло. Изследвания на италианския институт на Ф. Де Ритис и Католическия университет на Свещеното сърце установяват, че при група хора, които консумират черница, обемът на талията и бедрата намалява драстично. Така че, ако искате да намалите талията си и да отслабнете, не забравяйте да включите черницата в диетата си.

Снимка: Freepik

Лекува анемия

Черницата съдържа голямо количество желязо, така че е отлична за лечение на анемия, облекчавайки нейните негативни симптоми - световъртеж и умора.

Подобрява здравето на сърцето

Фибрите, антиоксидантите, флавоноидите и полифенолите в черниците подпомагат здравето на сърцето и са отлична превенция на сърдечно-съдови заболявания. Тези хранителни вещества помагат за поддържане на постоянен кръвен поток, предотвратявайки инсулти и инфаркти.

Снимка: Freepik

Подобрява зрението

Черницата е много полезна за зрението, предпазва очите от въздействието на свободните радикали, които са причина за дегенерация на ретината и загуба на зрение. Каротеноидите, които се намират в големи количества в черницата, предотвратяват развитието на катаракта.

Подпомага здравето на мозъка

Изследванията потвърждават, че плодовете на черницата имат благоприятен ефект върху мозъка и го предпазват от стареене. Те отговарят на нуждите на мозъка от калций, което ви позволява да поддържате здравето му, а също така е отлично средство за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Подобрява имунитета

Плодовете на черницата съдържат алкалоиди, които активират макрофагите и стимулират имунната система, като я поддържат в състояние на постоянна готовност. Освен това черницата съдържа витамин С, който също помага за укрепване на имунитета.

Насърчава растежа на косата

Антиоксидантите, съдържащи се в черницата, запазват здравето на косата, като я предпазват от накъсване и окапване.

Снимка: Pixabay

Прави кожата мека и сияйна

Плодовете на черницата са богати на минерали, които имат положителен ефект върху кожата, като я правят еластична, еластична и сияйна.

Ефективно средство против стареене

Черниците съдържат ресвератрол, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и вредното въздействие на слънцето. Освен това съдържа антиоксиданти, които имат свойства против стареене и предотвратяват ранното стареене. Черницата е богата на витамини А, С и Е, чиято липса води до появата на бръчки.

Помага да се отървете от пигментацията

Антиоксидантите от черницата предотвратяват появата на пигментни петна по лицето. Тези плодове са в състояние да регулират синтеза на меланин в кожата, което естествено предотвратява появата на пигментни петна по лицето. Черницата съдържа антиоксиданти, които хидратират, почистват порите и помагат за изхвърляне на токсините, правейки кожата на лицето здрава и сияйна.

Превод: GlasNews.bg