Американско семейство, което колекционира килими - Тимоти и Пенелопе Хейс, дари на историческия музей в Чипровци три чипровски килима, произведени през 18-и век.

Килимите са издирени и закупени от антикварни магазини в чужбина, съобщи директорът на музея в Чипровци Анита Комитска пред БТА.

Дарените килими са най-старите чипровски килими, които някой в България притежава, уточни тя. С тях музеят в Чипровци вече има пет килима от 18-и век. Другите два са закупени от Яков Ван Бейлен, който е нидерландец, но живее във Велико Търново и колекционира български килими и от музея в Чипровци, като парите за покупката са дарение от Красимира Петрова от Монтана.

Дарените сега килими са произведени на чипровски стан от вълна, обагрена с природни материали. Цветовете им са охра и пастелни - характерни за онзи период. Шарката е тип Бакамски, наричана и Гарибалда. Те са сравнително добре запазени, като се има предвид възрастта им - над 320 години, обяви Комитска.

През последните години колекцията на музея в Чипровци постоянно се обогатява, а интересът към чипровския килим расте. Тласък за това дава признаването на чипровския килим и технологията за изработката му за световно нематериално културно наследство от ЮНЕСКО през 2014 година.

В момента няколко килимарки в Чипровци продължават да тъкат килими на характерния чипровски стан, като поръчките осигуряват фирми на хора от Чипровци в София.

У младите момичета в Чипровци обаче липсва достатъчно желание да продължат вековния занаят на жените в града и заради това музеят в Чипровци организира различни инициативи с цел да привлече вниманието им - курсове по килимарство, ревюта на дрехи с чипровски мотиви, празници на килима и т.н.

От музея предлагат в училището в Чипровци отново да се създаде паралелка по килимарство, в която да се записват деца от цялата страна, както е било някога и така традицията за ръчна изработка на чипровски килими да не прекъсва.