Някога чудили ли сте се кога хората са започнали да се целуват?
Учените откриха доказателства за древни човешки целувки преди около 4500 години - 1000 години по-рано, отколкото предполагаха преди.

Двама изследователи са проследили първите писмени сведения за романтични целувки назад от около 4500 години в древна Месопотамия. Те вярват, че целуването е често срещано в много култури, а не е започнало в конкретен регион.

Изследването е публикувано в списание Science. Последните доказателства са от глинени плочки, с клинописно писмо, използвано в древна Месопотамия между реките Ефрат и Тигър в днешен Ирак и Сирия.

Вавилонски глинен модел показа еротична сцена, която изглежда показва целувка между двойка.
Д-р Троелс Панк Арбол, експерт по история на медицината в Месопотамия в Университета на Копенхаген, каза: „Много хиляди от тези глинени плочки са оцелели до днес и съдържат ясни примери, че целувката се е смятала за част от романтичната близост в древни времена, точно както целуването може да бъде част от приятелството и семейните отношения."

Арбол добави: „Следователно целуването не трябва да се разглежда като обичай, който произхожда изключително от даден регион и се разпространява оттам, а по-скоро, че се е практикувал в множество древни култури в продължение на няколко хилядолетия.“
 
Изследователите казаха, че целуването може случайно да е помогнало за разпространението на вируси като херпес симплекс вирус 1 (HSV-1), който причинява херпес.
Те откриха споменаване на "болест със симптоми, напомнящи на вируса на херпес симплекс 1" в месопотамски медицински текстове, каза Арбол.

Той обаче добави, че древните медицински текстове могат да бъдат повлияни от културни и религиозни концепции, така че не могат да се четат буквално.

Превод: GlasNews.bg