Дънките се превърнаха в неизменна част от гардероба на всички по света. През годините модните тенденции се менят, но един отличителен белег на тази дреха остава непроменен.

Всички дънки имат 5 джоба: два отзад, два отпред и един мъничък в големия преден джоб. Но защо разпределението е таковаи как въобще се е появило?

Първият производител на маркови дънки Levi Strauss включва малкото джобче. В каталозите на марката се отбелязва, че този джоб е предназначен са съхранението на часовник.

Според официалната версия това е специален джоб за часовник на верига и първоначално е бил малко по-голям, пише Стандарт. Но тя напълно противоречи на факта, че по онова време дънките са били носени от миньори, златотърсачи и други работници. Едва ли всички те са имали часовници.

Първите дънки са били с 4 джоба - един отзад и три отпред, включително малък. Петият джоб на гърба се появява едва през 1901 г.

По-достоверно изглежда предположението, че той е бил предназначен за съхранението на запалка. Размерът му напълно съответства на популярния Zippo в средата на 20-ти век, но годината на появата му е 1932 г.

Може би и двете версии са достоверни: джобът, първоначално изобретен за часовници, е използван за запалки, а с появата на Zippo размерите му са адаптирани до перфектно съответствие. 

Според производителите те са предвидили джоба за различни цели - за съхраняване на дребни предмети като монети, ключове, гайки и болтове, а в съвременния свят - на флашки и презервативи.

Най-старите дънки сега се съхраняват в музея на Levi Strauss&Co под стъкло и докосването е възможно само с ръкавици. Според експерти те са ушити през 1879 г. и са сменили трима собственици.