Легендата гласи, че Богородица е пожелала иконата да отиде в храма Св. Николай Чудотворец”.

През 2006 г. дарителят на иконата Атанасиос Спулис от гръцкия гр. Патра я подарява лично на прот. Ганчо Ланджев, без той специално да я е поръчвал. След голямо литийно шествие, в което взимат участие шестима свещеници и много народ, иконата е въдворена в храма „Св. Николай Чудотворец” в с. Желява.

Отец Ганчо приема дарението на иконата за знак Божий. Желанието му е да откликне на търсещите помощ от Божията Майка, затова веднага започва да отслужва акатисти и молитви пред нея. И чудесата на вярата не закъсняват.

Отец разказва, че чудотворната икона помага на онкоболни хора, на такива, обладани от зли духове и на вярващи с репродуктивни проблеми. Според преданията, за да помогне иконата, в храма трябва да се влезе с чисти помисли, а молитвата да бъде от сърце.



Преданието разказва, че веднъж до иконата се доближил един млад човек, за да й се поклони. В същия миг ликът на Св. Богородица просиял с неземна светлина, а невидима сила отблъснала младежа от иконата и го съборила на земята. Щом дошъл на себе си, той със сълзи изповядал пред монастирските старци, че дотогава водел нечестив живот и се занимавал с правене на магии. Чудото, извършено от Всецарицата го накарало да се покае и да промени живота си.

На иконата св. Богородица е изобразена седнала на престол, с Младенеца Христос на колене. Тронът символизира царственото величие на Божията Майка.

Св. Богородица „Всецарица” се почита като изцелителка на болни от ракови заболявания и на пострадали от магьосничество, а също и на раждащите майки и на жените, които искат да имат деца.