След като сме боядисали яйцата, омесили козунака и сложили агнешката плешка във фурната, време е да украсим масата - така, както подобава за Великден. Важно е да се погрижим не само за вкусните лакомства, но и за украсата на къщата - това ще направи този ден още по-ярък и по-радостен. Избирайки перфектния декор за празника, можем да създадем специално настроение. 

Ето няколко идеи от Лаванда колор как да украсим красиво и оригинално великденската маса. 

как да украсим масата за Великден

Покривка за маса

Дори ако обикновено не покривате масата с покривки, струва си да направите изключение за Великден. Традиционният декор на великденската маса включва покривка в бяло или нежни пастелни цветове - светло зелено, синьо, розово. А най-добре е предварително да закупите покривка с характерни великденски шарки - яйца, пиленца, зайци или букви XB. 

украса за великденска маса

Можете също така да поставите кърпа или специален тишлайфер на масата: тази опция ще изглежда особено добре на дървена маса. 

как да украсим великденска маса

Салфетки

Като украса за маса за Великден е най-добре да използвате текстилни салфетки, които съответстват на тона на покривката. Но вместо просто да ги подреждате до приборите за хранене, бъдете креативни. Салфетките могат да бъдат красиво завързани с цветни панделки или вмъкнати в специален пръстен. Поставете стрък лавандула или друго сухо цвете под държача или панделката.

Великденска украса за маса

Друг интересен вариант за декориране на великденска маса със собствените ви ръце е да сгънете салфетки във фигура, например под формата на заешки уши. 

Великденска декорация на маса

Великденска кошница

Красиво украсената кошница е основната украса на великденската маса. Според традицията след поста християните събират кошница с храна за заговяване и я носят в църквата за освещаване. В допълнение към религиозното значение, кошницата може да изпълнява и декоративна функция. Украсете я с панделки, бродирана кърпа, свежи цветя и фигурки...

красиво украсяват масата за Великден

Свещи

Свещите са просто незаменими за създаване на уютна домашна атмосфера, така че определено трябва да ги поставите на празничната маса. Ето няколко страхотни идеи за Великден:

  1. Свещи във формата на яйца. Направете малка дупка в горната част на сурово яйце, изхвърлете съдържанието и изплакнете малко с чиста вода. След това изсипете разтопен восък в черупката. Когато се втвърди напълно (в рамките на 40-60 минути), внимателно обелете восъчното яйце от черупката. 
  2. Свещи в черупки. Можете да украсите красиво масата за Великден, като поставите малки свещички в разноцветни черупки от яйца. За да не паднат, използвайте свещници или ръчно направени гнезда. 

Можете също така да закупите готови свещи с всякаква форма и да ги поставите в къдрави свещници. 

Фигурки

Кой е най-лесният начин да украсите великденска маса? Използвайте изпитания метод и подредете няколко тематични фигурки . Великденският дух се предава най-добре от фигурки със зайци. Не е известно със сигурност защо те са станали символ на празника. Една от най-популярните версии гласи, че зайците са свързани с прераждането поради способността им да променят цвета на кожата. Така или иначе изображенията на тези сладки ушати животинки са изключително популярни на Запад, а напоследък великденските зайци могат да бъдат намерени все по-често и у нас.

как да украсим великденска маса

Други варианти за фигурки са кокошки и пиленца, петлета, ангелчета, красиво боядисани яйца.

как да украсим масата за Великден

Гнезда

Всичко, свързано с кокошки и птици като цяло, изглежда много добре като великденски декор, тъй като е пряко свързано с основния символ на празника - яйцата. Ето защо декоративните гнезда на масата за Великден помагат да се създаде правилното настроение. Можете да си купите готови или да си ги направите сами, като украсите с пера, слама, сухи или свежи цветя. В гнездата можете да поставите яйца или малки подаръчета за гостите.  

Великденска декорация на маса

снимка за декорация на великденска маса

Съдове

Мислейки за декорацията на интериора и детайлите на дизайна на празничната вечеря, обърнете голямо внимание на съдовете. Издържан в един стил, сервизът ще изглежда благороден и красив. За да създадете тържествена атмосфера, закупете не само чинии, но и различни аксесоари - подложки, държачи за салфетки, комплекти за подправки и др. Всъщност съдовете с изображения на зайци, цветя или пилета могат да се използват не само за Великден, но също през една година. 

Снимката показва как можете да украсите масата за Великден с помощта на добре подбрани съдове: 

как да украсим масата за Великден

Направи си сам великденски декор за маса

Цветя

Великден се пада през пролетния месец, така че се възползвайте от това обстоятелство и пригответе великолепен букет, който да украси дома ви. Композиция от свежи цветя може да се постави на масичката за кафе в хола, перваза на прозореца в кухнята, камината - на място, където ще привлече вниманието и ще зареди другите с положително настроение. Празничната маса може да бъде украсена с няколко малки букета като декоративни елементи. Например, клонки от лавандула или един буен божур изглеждат много тържествени. За украса можете да използвате както естествени, така и изкуствени цветя. 

И не забравяйте красивата ваза. За да придадете на масата романтична провансалска нотка, поставете цветята в кошница, метален чайник или лейка. Мини-букети за гости могат да бъдат подредени в хартиена торбичка и вързани с ярки панделки. 

Ето как изглежда украсата на масата с цветя за Великден:

Шарени яйца

Как да украсите масата за Великден със собствените си ръце бързо и без никакви проблеми? Опитайте да украсите поставка за яйца. Разбира се, можете просто да ги поставите в обикновена чиния, но е по-добре да измислите нещо по-оригинално:

  • Най-лесният вариант е да закупите чинии за сервиране на яйца. Обикновено такъв съд е оборудван със специални вдлъбнатини и най-често има красиви шарки, така че не се нуждае от допълнителен декор.
  • Оригиналният начин на поднасяне е яйцата да се поставят в малки гнезда, за които вече споменахме по-горе. Има малко по-проста идея - те могат да се сервират в малки чаши или чаши, предварително украсени със сламки и сухи цветя. 
  • Ако изкуството на оригами не ви е чуждо, тогава направете малки кутии или лодки от плътна цветна хартия и сложете яйцата в тях.