Експертите преразгледаха вкаменелости на древни земноводни от блатото Гайзелтал Лагерщат и установиха, че теорията за смъртта на жабите от глад или изсъхване е погрешна.

По време на неотдавнашното си проучване в Германия учените обърнаха общоприетата теория за това какво се е случило с анураните в древното блато Geiseltal Lagerstatte преди 45 милиона години, пише Inverse.

Екип от изследователите внимателно изследва 140 вкаменелости на земноводни от блатото, за да разбере какво наистина се е случило с тези жаби.

Теорията, приета преди почти 100 години, беше, че земноводните са умрели от глад или са изсъхнали поради високото съдържание на сол във водата. В новото си проучване обаче екип от учени твърди, че тези земноводни всъщност са се удавили по време на чифтосване.

За да стигнат до това заключение, учените трябваше да проведат цяло палеонтологично изследване. Водещият автор на изследването Даниел Фалк от Националния университет на Ирландия Корк и неговият екип не откриха никакви фрапиращи доказателства, сочещи брачни ритуали, а по-скоро използваха процес на елиминиране, за да изхвърлят други хипотези.

Учените са изследвали климата и температурата на блатото, както и неговия размер и анатомията на вкаменелостите. Ключовото откритие, което изключва смъртта чрез изсушаване, е, че жабите са били здрави, докато са били живи, и техните кости и тъкани са до голяма степен непокътнати. Освен това тези земноводни са обитатели на сушата и се връщат във водата само за да се чифтосват.

Освен това вкаменелостите не показват признаци на изсъхване. И ако водата е токсична или твърде солена, жабите ще отидат в друго блато. Тази интерпретация на данните опровергава дългогодишната хипотеза, че те са умрели от глад и са изсъхнали.

Изследванията на Falk ще се разширят според терена и видовете. В допълнение към изследването на вкаменелости от древни блата, той иска да анализира и други животни, особено бозайници.

Превод: GlasNews