За да изпиете бирата си "Олд фордж", трябва да направите преход от поне 29 км (това е най-краткият път от най-близкото шосе).

Ако не ви се ходи толкова много, можете да плавате 11 км с каяк по езерото Лох Невис, или пък да използвате не особено често потеглящия ферибот от Малег. Можете да си наемете и хеликоптер или яхта. Каквото и транспортно средство да са си избрали обаче, всички, които са изминали дългия път до малката кръчма "Олд фордж", не са пили толкова вкусна бира в живота си.

"Олд фордж" се намира в село Инвери, което е най-голямото населено място на шотланския полуостров Нойдарт.

Селото официално е най-отдалеченото място във Великобритания (потвърдено от Рекордите на Гинес), що се отнася до отдалеченост като дистанция и време за пътуване от общата пътна мрежа на Острова. То е достъпно само по вода и по суша.

Съответно и "Олд фордж" е най-отдалечената кръчма във Великобритания, но въпреки сериозното усилие, нужно за достигането до заведението, то не се оплаква от липса на посетители.

Никой от клиентите не протестира от ограничения достъп до Wi-Fi (само до 18 часа) или от липсата на мобилна мрежа. Гледките към езерото Лох Невис, към зелените възвишения и към планините, сливащи се с морето, компенсират неработещите телефони в джобовете на посетителите.

По стените на кръчмата са окачени всякакви музикални инструменти - от китари до свирки и лъжици, които не са за изложба, а за ползване. Персоналът подканя клиентите да ги използват и да се включват в импровизираните джем сешъни, които често се заформят тук.

Освен бира заведението сервира и храна - предимно риба и морски дарове (миди, раци, скариди), уловени в околностите на "Олд фордж", прясно изпечен хляб и зеленчуци от градините на собствениците.

По официални данни в Инвери живеят 70 души, като някои от тях са отдалечени на километри от съседите си. В селото има няколко къщи за гости, две кафенета, един магазин и едно грънчарско ателие. Мястото привлича туристите с невероятната си, непокътната природа, и с необичайния живот на местните хора.

Източник: Дир.бг