Увеличаването на продължителността на живота може да се постигне много по-лесно, отколкото си мислим, твърди науката. След проучване на учени от Департамента по въпросите на ветераните и Медицинския колеж Карл в Илинойс установи, че осем прости здравословни навика могат да удължат живота ви с повече от две десетилетия.

Изследователите анализираха начина на живот на повече от 700 000 американски ветерани и установиха, че тези, които се придържат към всичките осем навика, живеят значително по-дълго от тези, които не го правят, пише Health.

Тези общи здравословни навици, според авторите, включват:

Физическа дейност
Избягване на злоупотребата с опиати
Отказ от цигарите
Управление на стреса
Здравословно хранене
Отказ от редовно пиене на алкохол
Пълен сън
Поддържане на положителни социални взаимоотношения

Тези, които са били физически активни, избягват пристрастяването към опиати и се въздържат от тютюнопушене, са имали 30-45% по-нисък риск от смърт по време на периода на изследването. Това предполага, че подобни навици могат значително да повлияят на продължителността на живота.

В допълнение, управлението на стреса, избягването на алкохола, здравословното хранене, достатъчно сън и положителни социални взаимоотношения могат допълнително да увеличат шансовете ви за дълъг живот. Всеки от тези навици е свързан с 20% намаляване на риска от смърт.

Новостта на изследването се състои в интегрирания подход. Вместо да се фокусират върху индивидуалните фактори на начина на живот, изследователите са разгледали как комбинация от различни навици може да повлияе на продължителността на живота. Оказа се, че дори тези, които са се отказали от лошите навици много по-късно, все пак са увеличили продължителността на живота, което предполага, че никога не е късно да промените живота си към по-добро.

Последствията от тези открития са значителни и авторите ще представят първите резултати в детайли на среща на Американското общество по хранене. Ако повече хора възприемат тези навици, казват те, можем да постигнем значително намаляване на хроничните заболявания и свързаните с тях разходи за здравеопазване.

Това не означава, че всеки трябва незабавно радикално да промените живота си. Малките промени могат да имат голямо въздействие. Например, можете да започнете, като намалите приема на алкохол или станете по-активни. След като свикнете с тези промени, можете постепенно да включите по-здравословни навици в ежедневието си.

В заключение трябва да се отбележи, че проучването показва, че по-дълъг и по-здравословен живот може да бъде достъпен за всеки и изобщо не е присъщ на богатите и изобщо не изисква огромни усилия. Възприемайки тези осем здравословни навика, можем значително да подобрим здравето и дълголетието си. От такъв съвет е по-вероятно потенциално да спечелим няколко десетилетия в резерв, отколкото да загубим нещо освен разрушителния начин на живот.