Далай Лама може да се прероди „в свободния свят“ и „в тялото на жената“, ако ситуацията в Тибет остане непроменена, заяви почетният му представител в Русия, страните от ОНД и Монголия – върховният лама на Калмикия Тело Тулку Ринпоче.

„Ако ситуацията в Тибет остане непроменена, Негово Светейшество, според собственото му изявление, ще се прероди в свободния свят и най-вероятно в тялото на жена“, казва Ринпоче, коментирайки неотдавнашна публикация в „Гардиън“ по темата за политически интриги около следващото прераждане на Далай Лама.

Световноизвестният будистки лидер навърши 86 години през юли и обяви, че възнамерява да доживее до възраст от 110-113 години, напомня bg-voice.com. А що се отнася до прераждането му, Далай Лама, както напомня Ринпоче, „направи изявление още през 2011 г., подчертавайки, че прераждането му не трябва да се използва за никакви политически цели“.

„Негово Светейшество спомена, че ще вземе решение за следващото си прераждане, когато навърши 90 години. Тогава това решение ще бъде оповестено публично“, допълва Ринпоче пред информационната агенция.

Ринпоче подчертава думите на Далай Лама, който „ясно каза, че ако умре като бежанец, тогава е напълно логично той да се прероди извън Тибет“. „Негово Светейшество каза, че ако състоянието на нещата в Тибет остане непроменено, той няма да се прероди отново в Тибет“, пояснява Ринпоче.

Далай Лама обеща да живее до... 113 години